Előzőleg Elman Abdullayev azeri külügyi szóvivő Bakuban azt közölte, hogy Azerbajdzsán jegyzéket intézett Magyarországhoz, amelyben megállapította: Ramil Sahib Safarov szabadlábra helyezése az azeri jogszabályoknak és a nemzetközi jogi normáknak megfelelően történt.

A trend.az azeri portál szerint az azeri külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, a jegyzékben az is olvasható: az ország alkotmánya kizárólagos joggal ruházza fel az államfőt, hogy kegyelmet gyakoroljon. A szóvivő szerint a Safarov-ügyet a Hegyi-Karabah feletti fennhatósággal kapcsolatos konfliktus tükrében kell vizsgálni, mivel Safarov tanúja volt az azeri lakosság ellen örmények által végrehajtott etnikai tisztogatásoknak.

A karabahi területért 1988 és 1994 között 30 ezer halálos áldozatot követelő háborút vívtak az örmények és az azeriek. Kaleta Gábor az MTI-nek elmondta: Azerbajdzsánnak az EU mellett működő képviselete csütörtök délután küldte át a jegyzéket az EU-tagállamok brüsszeli állandó EU-képviselőinek. A Külügyminisztérium tanulmányozza a jegyzéket - tette hozzá.   

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.