A hivatal közleménye szerint a vizsgálatot a kormány múlt heti ülése után Li Ko-csiang kormányfő személyesen és azonnali hatállyal rendelte el. Ezt követően a NAO több, már megkezdett, de kevésbé fajsúlyosnak ítélt projektjét is felfüggesztette, munkatársai pedig hétfőtől megkezdik a vizsgálatokat a kínai tartományokban és városokban - írta vasárnap a Zsenmin Zsipao központi pártlap elektronikus kiadásában.

A vizsgálat pontos lefolyásáról, időtartamáról és a további részletekről nem közöltek információt. A Hszinhua hírügynökség hétfőn azt írta: a vizsgálat minden valószínűség szerint teljes körű lesz, vagyis a helyi kormányzatok hitelei mellett a központi kormány adósságállományára is kiterjed.

A tartományok hitelállománya évek óta komoly aggodalmak forrása, a rendszer többszintű volta, a pontatlan statisztikák és a hitelfelvételi csatornák bonyolultsága miatt ugyanis az állomány hozzávetőleges nagyságát is nehézkes megsaccolni. A hitelek mértékéről legutóbb 2010 végén tettek közzé hivatalos számokat, akkor 10,7 ezer milliárd jüanra (396 ezer milliárd forint) becsülték az összeget.

Az állomány nagyságán kívül a tartományok gyengülő visszafizetési képessége is aggodalmakat okoz, a gazdasági növekedés lassulását és a kínai ingatlanpiac visszaesését ugyanis ezek költségvetése is nagymértékben megszenvedi. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek állományát 10-12 százalékra becsülik, a pesszimistábbak szerint ugyanakkor ez akár a 20-30 százalék is lehet, amely már az egész kínai pénzügyi rendszerre destabilizáló erőként hathat és számos gazdaságelemző a legnagyobb veszélyforrások egyikeként említi.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy januári jelentésében már figyelmeztetett, hogy a növekvő helyi hitelállomány veszélyezteti az ország növekedését is, de a további gyors hitelbővülés az ország adósbesorolásán is ronthat. A Moody's márciusban arra figyelmeztetett, hogy a kínai kormánynak a GDP 30 százaléka alatt kellene tartania az ország adósságállományát, mivel a nem teljesítő hitelek potenciálisan magas aránya miatt azok kifizetése végső soron az államra fog hárulni.

A kínai központi bank (PBoC) és a kínai bankfelügyeleti hatóság (CBRC) az elmúlt hónapokban többször is hangsúlyozta, hogy az ő megítélésük szerint a hitelállományból eredő kockázatok kezelhetők és nem veszélyesek a gazdaság egészére.