Még továbbra is zajlik a Versenyhivatalnál az Axel Springer AG és a Ringier AG 2014. január 23-én bejelentett fúziós kérelmének elbírálása, egyelőre bizonytalan az eljárás befejezésének dátuma - tudta meg a Napi.hu. Semmi sincs azonban elkésve, a januári bejelentésekor a résztvevők cégek úgy nyilatkoztak ugyanis, hogy a szükséges hivatali jóváhagyásokat követően, az ügylet 2014. második negyedévében valósulhat meg.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) 2014. január 24-én két kérelem érkezett be, amelyek kapcsán Vj-6/2014 és Vj-7/2014 számon indultak el az összefonódásokat vizsgáló versenyfelügyeleti eljárások. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakhatósági eljárására tekintettel a GVH az eljárásokat felfüggesztette. A Versenyhivatal eljárásai az NMHH szakhatósági vizsgálatának befejezését követően a szokásos ügymenet szerint folytatódnak - tudtuk meg Gondolovics Katalintól, a GVH szóvivőjétől.

A média- és hírközlési hatósághoz január 23-án érkeztek meg az Axel Springer AG és a Ringier AG, valamint a Lumen Hungary Holding Zrt. előzetes szakhatósági hozzájárulás iránti kérelmei. Az előzetes szakhatósági hozzájárulás iránti eljárás ügyintézési határideje a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény értelmében húsz nap, mely időtartam egy alkalommal további húsz nappal meghosszabbítható. Az eljárás időtartamába egyes eljárási cselekmények - például a hiánypótlás - időtartama nem számít bele. A teljes körű vizsgálat érdekében több, hiánypótlást célzó eljárási cselekmény zajlik, azaz az előzetes szakhatósági hozzájárulás megadásához szükséges feltételek vizsgálata jelenleg is folyik - tájékoztatta lapunknak Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

Két fúziós kérelem fut

Az egyik kérelem tartalmazza a tulajdonképpeni Axel-Ringier összefonódást. Eszerint egyszer már, a 2010. március 23-án kötött megállapodással az Axel Springer AG és a Ringier AG elhatározta, hogy több közép-kelet-európai országban teljes portfólióját egyesíti a közös irányításuk alatt Ringier Axel Springer Media AG vállalatban. Azonban a magyarországi piacon az összefonódás nem valósulhatott meg, mivel a felek visszavonták kérelmüket a Gazdasági Versenyhivatal 42/2010. számú fúziós eljárásában.

A két cég most úgy határozott, hogy a 2014-es összefonódás révén ismételten megerősítik korábbi, közös vállalat alapítását célzó tranzakcióját, ezúttal azonban csak egy jelentősen csökkentett portfólióra. Ennek szellemében a jelen összefonódással párhuzamosan a felek magyarországi eszközeik egy jó részét értékesítik egy független befektető fél számára, és csak a megmaradó eszközöket ruházzák át a közös vállalatukra. E közös vállalat a magyarországi nyomtatott médiapiac több szegmensében (azoknak mind olvasói, illetve hirdetői oldalán) is jelen lesz, továbbá aktív lesz a cold-set technológiával végzett nyomtatás hazai piacán is.

A másik kérelem pedig a VCP-csoport tulajdonszerzésére vonatkozik. Az Axel Springer és a Ringier ugyanis a VCP-csoportot, mint Közép-Kelet-Európában hagyományosan jelenlévő médiabefektetőt, kérte fel tárgyalásokra meglévő magyar portfólióik jelentős részének értékesítésével kapcsolatban. Idén január 22-én kötöttek egy részvény-adásvételi szerződést, amelynek nyomán - feltéve, hogy a hatóságok is jóváhagyják azt - két, hasonló méretű, de független médiavállalkozás jön létre Magyarországon. A tranzakció zárását követően az egyik vállalkozás a Ringier Axel Springer Magazines AG, a másik pedig a VCP-csoport ellenőrzése alá kerül.

Az összefonódás-engedélyezési bejelentés keretében a VCP-csoport az Axel Springer és a Ringier magyarországi tevékenységei bizonyos részeinek, így többek között a Népszabadságnak, az Axel Springer regionális napilapjainak - ideértve a Vasárnap Reggel hetilapot is - továbbá a Nemzeti Sportnak és a Világgazdaságnak, valamint több magazinnak, így például a Hot!-nak, valamint ezen termékek online verzióinak, mellékleteinek és egyéb, kapcsolódó termékkiterjesztéseinek a megszerzését kívánja engedélyeztetni. A tranzakció a magyar versenytörvény alapján irányításszerzésnek minősül. Az irányításszerzés eredményeképp a VCP Csoport a magyar nyomtatott és online sajtó piacán, továbbá a nyomdai szolgáltatások piacán is aktívvá válik, mivel az érdekeltsége lesz a Ringier nyomda és a lapterjesztéssel foglalkozó MediaLog Zrt. is.

Értékesített példányszámok (IV. negyedév, ezer darab)
Kiadvány
20122013
24 Óra14,512,5
Békés Megyei Hírlap19,017,0
Fanny55,144,9
Heves Megyei Hírlap11,810,5
hot!72,467,3
Lakáskultúra21,619,8
Nemzeti Sport54,449,5
Népszabadság53,646,4
Petőfi Népe21,919,6
Somogyi Hírlap19,918,2
Tolnai Népújság13,612,0
Új Dunántúli Napló27,024,5
Új Néplap17,816,0
Vasárnap Reggel111,662,7
Világgazdaságn.a.n.a.
Forrás: Forrás: Matesz-gyorsjelentések

Formálisan a deal szereplője a vevői oldalon a Lumen Hungary Holding Zrt., míg az előadóin a Julius Media Holding Kft. és a Ringier Kiadó Kft. A Céginfo.hu adatai alapján valószínű, hogy a háromból két céget is valószínűleg az ügylet megvalósítása érdekében hozták létre. A Lumen Hungary Holding Zrt.-t 2013. december 3-ával hozták létre, öt milió forint jegyzett tőkével, a cég főtevékenysége a vagyonkezelés, egyszemélyes tulajdonosa a QDW Beteiligungen AG Horváth és Társai Ügyvédi Iroda pedig. A Julius Media Holding Kft.-t pedig 2014. január 17-én alapították félmilió forint jegyzett tőkével, főtevékenysége szintén a vagyonkezelés, egyszemélyes tulajdonosa az Axel Springer SE Oppenheim Ügyvédi Iroda, ügyvezetője pedig a magyarországi Axel Springer-vezér, Bayer József.

Így dönt a GVH a fúziókontollnál

Az ügy bonyolultságától függően egyszerűsített vagy teljes körű eljárásban bírálja el a GVH az összefonódás engedélyezhetőségét. Egyszerűsített eljárásban dönt a hivatal, ha a fúzió nyilvánvalóan nem hoz létre vagy erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az összefonódással érintett piac(ok)on, vagyis az engedély megadása nyilvánvalóan nem tagadható meg. Az egyszerűsített eljárás lezárásának határideje 45 nap, amely egy alkalommal - indokolt esetben - 20 nappal meghosszabbítható.

Amennyiben a Versenytanács úgy ítéli meg, hogy - az ügy bonyolultságára tekintettel - az összefonódás piaci hatásainak mérlegelése alaposabb vizsgálatot igényel, az összefonódást teljes körű eljárásban bírálja el, ebben az esetben az eljárást befejező döntést 120 napon belül kell meghozni, amely egy alkalommal - indokolt esetben - 60 nappal meghosszabbítható. Egyéb kérelmes ügyekben az eljárási határidő 120 nap, amely egy alkalommal - indokolt esetben - 60 nappal meghosszabbítható, míg az engedélykérés elmulasztása miatt indított eljárást 180 napon belül kell lefolytatni.

Határozatában a Versenytanács engedélyezheti a kérelmezett ügyletet, vagy az engedély megadását megtagadhatja. Az összefonódást engedélyező határozatban előzetes vagy utólagos feltétel, illetve kötelezettség teljesítését is előírhatja a kérelmezőknek, a versenyre gyakorolt hátrányos hatások mérséklése érdekében (például leválasztható a vállalkozás egy tevékenysége, vagy előírható számára valamilyen konkrét magatartás). Nem engedélyeztetett és egyébként sem engedélyezhető összefonódások esetében a Versenytanács határozatában az összefonódás "visszacsinálását" is elrendelheti, vagy más kötelezettséget írhat elő a hatékony verseny helyreállítása érdekében.

Már érik a Sanoma eladása is

Lassan egy éve zajlik a Sanoma eladása, amely a Kreatív korábbi információi szerint várhatóan áprilisban lezárul. Az eladási szándékról 2013 tavasza óta beszélnek szakmai körökben, mivel a cég külföldi tulajdonosának kell a pénz a televíziós terjeszkedései miatt (a Pro7Sat1-től megvásárolták az SBS-t). Hamarosan kiderült az is, hogy a folyamat levezénylésével a Deloitte könyvvizsgáló-, tanácsadócéget bízták meg, amelynek egyes információk szerint 2014 végéig, mások szerint 2014. áprilisig kell lezárnia az ügyet. A vevő a lap szerint a Central-Fund pénzügyi befektető lehet.