Berlin, Hamburg, Dortmund, Lipcse, München, Stuttgart, Köln és további német városok kerülnek a világ minden tájáról a figyelem középpontjába a nyár elején, amikor megkezdődik az idei futball Európa-bajnokság, több millió résztvevővel. 

A június 14-től kezdődő, egy hónapos sportesemény előtt egyre több felhívás jelenik meg a nemzetközi terrorista milíciáktól, hogy a tagjaik és a szimpatizánsaik támadásokat hajtsanak végre az Eb-n – hívták fel a figyelmet a német állambiztonsági hatóságok, amelyek fokozottan készülnek a program védelmére. 

A titkosszolgálatok szerint a potenciális támadásokra utal az is, hogy legújabban egy, az iszlamistáknak szóló, illegális nyomtatott propagandamagazin friss száma a tömegközlekedés során elkövetett akciókra szólít fel a bajnokság idején.

Hergelik a radikálisokat, résen a hatóság

Ahogy azt több német és osztrák lap idézi, a "Khorasan Hangja" elnevezésű, Németországban megjelenő iszlamista magazin aktuális száma különösen aggodalomra ad okot. Ebben olyan felhívások olvashatók, amelyek Európában élő, fiatal radikálisokhoz szólnak, akiknek egyedül kellene erőszakos cselekményeket végrehajtaniuk a foci tornán

A magazin kiadásáért az Iszlám Állam különösen veszélyes alcsoportja, a volt szovjet köztársaságból, Tadzsikisztánból irányított ISPK felelős, amely többek között a moszkvai támadást is végrehajtotta. 

A kiadvány ezen héten megjelent számában lévő fotókollázsokon terroristák láthatók robbanószerkezetekkel a metróban, ezt olyan feliratok kísérik, mint az "Üdvözöljük Európában" és az "Utolsó hívás a kijárat előtt". A magazin gyakran olvasott forrásnak számít az iszlamisták körében – jegyzi meg az oe24.at portál.

Ez is azt mutatja, hogy az Iszlám Állam (IS) mindenképpen szenzációs támadásokat akar végrehajtani, függetlenül attól, hogy hogyan és kik által. Ennek érdekében minden potenciális támadót felszólítanak, beleértve az önradikalizálódott egyéni elkövetőket, az úgynevezett magányos farkasokat – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő állambiztonsági tiszt a Bildnek

A Szövetségi Bűnügyi Rendőrség helyzetjelentése szerint az iszlamista csoportok (al-Kaida, IS és társult szervezetei) szolidaritást tanúsítanak a Hamásszal, és „szent háborúra” szólítanak fel a „keresztesek és hitetlenek” ellen Nyugaton.

Dróntámadásokra is figyelmeztetnek

Mint megírtuk, a mintegy 140 ember halálát okozó moszkvai mészárlás óta meglehetősen feszült a helyzet Németországban, ahol a kormány új, országos intézkedéscsomagot állít össze az Európa-bajnokság biztonsága érdekében. Például a torna idejére ideiglenes határellenőrzéseket vezetnek be, és minden korábbinál nagyobb számban mozgósítják a rendőrség és a katonaság, illetve magán biztonsági cégek embereit. 

A szakértők arra is figyelmeztetnek: fennáll a veszélye, hogy dróntámadások is érik a stadionokban összegyűlő tömegeket. 

Ezt azzal indokolják, hogy Oroszország és Ukrajna a történelem első igazi drónháborújában vesz részt és az olyan terrorista csapatok is, mint a húti lázadók, akik nyugati kereskedelmi hajókat támadnak meg az Öbölben, szintén pilóta nélküli rakétákra támaszkodnak. Az ilyen drónok nagy része házi készítésű: olcsó, műszakilag igénytelen és gyorsan elérhető – állapították meg

Ezért a GdP szövetségi rendőrszakszervezet azt követeli, hogy átfogó, országos repülési tilalmat vezessenek be a drónokra Németország-szerte az Európa-bajnokság előtt, alatt és rövid ideig utána is. 

Ezt szorgalmazza Nicolas Stockhammer közismert osztrák terrorkutató is, aki szerint az átfogó légtérellenőrzés nélkül nagyobb veszély leselkedik az Európa-bajnokság idején Németországra. Megjegyezte, hogy 2014 óta az Iszlám Állam többször is használt a kereskedelemben kapható online eszközöket, azaz robbanótöltetekkel felszerelt kamikaze drónokat a támadásokban.

Veszélyek után kutat a titkosszolgálat

Németország az elmúlt években inkább elnyomta a vallási fanatikus támadók által jelentett veszélyt, ám a tádzsik terroristák moszkvai akciója óta az európai titkosszolgálatok több nyugat-európai országot figyelmeztettek.

Egész Európa aggódik

Franciaország példáját követve Olaszországban is a legmagasabb szintre emelték a terrorkockázati besorolást, ennek részeként fokozottan figyelik a népszerű turisztikai célpontokat is. Megjegyezték, hogy kevesebb potenciális fenyegetettséggel kell szembenézniük, mint a franciáknak, illetve Németországnak, az Egyesült Királyságnak és Belgiumnak, ahol jobban jelen van a muzulmán közösségekben a fokozott radikalizálódás, de ez változhat, mivel 2014 júniusában jelentős számú olasz fiatal válaszolt az Iszlám Állam felhívására, hogy csatlakozzanak a szíriai harchoz. A spanyol Nemzetbiztonsági Tanács terrorizmusellenes jelentése is megerősíti, hogy az Európai Unió valós és közvetlen kockázattal néz szembe a gázai és ukrajnai háborúk következtében – írja az Euractiv.

Sajtóinformációk szerint hetek óta a Szövetségi Köztársaság történetében az egyik legnagyobb biztonsági akcióra készülnek a németországi labdarúgó-EB idejére.

Ennek érdekében például nemrég egy titkosított, határokon átnyúló biztonsági gyakorlatot tartottak Felső-Pfalzban és Frankföldön. Bajorországban egy héttel ezelőtt 800 katona gyakorolta a vegyi, biológiai, radiológiai vagy nukleáris fegyverekkel, késekkel és nehézfegyverekkel történő támadások utáni védekezést, valamint a túszejtő gyakorlatokat. Eközben a tűzoltóság is készül a kivételesen veszélyes helyzetekre Berlinben.

A BND német hírszerző szolgálat pedig – a jogszabályi keretek között – igyekszik behatolni a kommunikációs struktúrákba, hogy az interneten, a különféle chatprogramokban és mobiltelefonos kapcsolatokban felmérje a lehetséges kockázatokat.

Gyanúsítottakat tartóztattak le

Pénteken négy fiatalt tartóztattak le Németországban, feltételezett iszlamista támadási tervek miatt. Mint a düsseldorfi főügyészség közölte, az észak-rajna-vesztfáliai gyanúsítottak mindössze 15-16 évesek, és  állítólag egy chatcsoportban tárgyaltak a lehetséges támadástervezésről, illetve dicsőítették az Iszlám Állam dzsihadista milíciát. Céljuk az volt, hogy késsel és Molotov-koktélokkal támadják meg a keresztényeket a templomokban és a rendőröket – számolt be a Berliner Zeitung.