Közzétette negyedik negyedéves és egyúttal tavalyi teljes eredményét a Mol-csoport. A társaság hagyományosan dollárban adja meg az adatait. Az adózás előtti eredmény a teljes évben 1,936 milliárd dollár volt, ami 37 százalékos csökkenés a 2022-es eredményhez viszonyítva, de önmagában igen tekintélyes összeg, közel 700 milliárd forint.

Éves összevetés

A befektetők a társaságnál a hosszabb távú, fenntartható eredményt nézik, és vélhetően úgy gondolják, hogy a 2023-as környezetben, ahol az inflációs válság és a geopolitikai kihívások nehezítették a helyzetet, ez egy kedvező eredmény volt. A 2022-es év különleges volt, hisz akkor történt az orosz-ukrán háború miatti energiaár-robbanás, ami az olaj árát is rég nem látott magasságba, 100 dollár fölé vitte hosszú időre, egyúttal a finomítói árrés is megemelkedett a hiányhelyzetben, illetve az attól való félelemben.

A tavalyi év így már a normalizálódó, szokványosabb árak és árrések mellett zajlott, ugyanakkor jelentős kihívások merültek fel. A társaság a nehéz makrokörnyezetet, a hektikus adószabályozásokat és a kormányzati elvonásokat említi, ugyanakkor vélelmezhető, hogy a gazdaság stabilizációjával párhuzamosan ezek a hatások csökkennek idén és a következő években.

Dübörgő kiskereskedelmi szegmens

Egy másik adat, amit a társaság igen fontosnak tart, az újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), ami 3,1 milliárd dollárt ért el, ami több ezermilliárd forint. Az adat 34 százalékos csökkenést jelent a 2022-es évhez képest, viszont meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást. Ugyanez az adat a negyedévben csak 8 százalékkal csökkent a 2022-es utolsó negyedévhez képest, így 992 millió dollárt tett ki.

A különböző üzletágakon belül az olajipari szegmensekben és a vegyiparban éves szinten csökkentek az eredmények, azonban a fogyasztási szolgáltatások, a kiskereskedelmi ág igen jó eredményt mutatott, 61 százalékkal nőtt az eredménye a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, 144 millió dollárt elérve. A Fresh Corner és a Gasztro forgalma erősen növekszik, és ezeket a lengyel és szolvén hálózatba is sikeresen integrálják.

Idei kilátások, árfolyamhatás

Az idei évre a Mol 1,6 milliárd dollár körüli adózási eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA adatot vár. Ez újabb csökkenés, de az a tény, hogy a kiskereskedelmi szegmens aránya gyorsan növekszik, így egyre kevésbé tekinthető kizárólag olajipari cégnek a Mol. Feltehetően ez is szerepet játszott abban, hogy a befektetők jól fogadták az eredményt. Az árfolyam 3000 forint fölé ugrott, és ugyan kissé visszaesett alá, a papír a péntek délelőtti kereskedésben bő másfél százalékkal volt feljebb, mint az előző napi zárásban.

A Mol-részvény árfolyamának alakulása (Kép: Economx)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!