Ugyan már a nyár végéhez közeledünk, de a nyári utazási szezon csúcsi időszaka csak augusztusban van, amikor a legtöbben utaznak külföldre. Szakértők arra számítanak, hogy 2022 nyara lesz az utóbbi idők legforgalmasabb utazási szezonja, hiszen az emberek végre járványügyi korlátozások nélkül vehetik nyakukba a világot – kezdi cikkét a Hello Magyar!, amely szerint az ilyenkor vásároló turistáknak nagyon kell figyelniük, hogy ne verjék át őket, amikor a családnak vesznek szuveníreket és ajándékokat.

Főként a legnépszerűbb termékeknél, a divatcikkeknél találkozhatunk hamisítványokkal, de a listán előkelő helyen vannak még a parfümök és a gyerekjátékok, műszaki cikkek is. Az Egyesült Államok kereskedelmi kamarája ezért listát készített az utazóknak, hogy mivel csökkenthetik az esélyét, hogy hamisítványokkal verjék át őket.

Az öt pontos lista a következő:

 

  1. Figyelni kell az árra: ha valami túl olcsó, akkor eleve gyanús kell legyen. 
  2. Kérni kell a blokkot és a számlát: a hamisított árukkal kereskedő cégek gyakran nem jelentik az eladásaikat a pénzügyi hatóságoknak.
  3. Meg kell nézni a gyártók honlapját: a legtöbb márka a honlapjain részletes leírást tesz közzé arról, milyen is az eredeti termék, ha ettől valami eltér, akkor az nagy valószínűséggel hamis. A luxustermékek esetében sokszor az szériaszám is ellenőrizhető. Az internetes rendeléseknél is aranyszabály, hogy keresni kell az eredetiséget igazoló elemeket, sok oldal, például az eBay „Eredetiségi garancia” jelvényt használnak. 
  4. Vásárlói visszajelzések: az internetes értékelések sokszor segítenek egy bolt hitelességének ellenőrzésében, érdemes ezeket a vásárlás előtt megnézni!
  5. Meg kell nézni a címkét, a csomagolást és a tartalmat: érdemes megnézni, hogy hiányoznak-e a lejárati dátumok vagy esetleg már azon túl is van az eladott termék. Fontos megnézni, hogy vannak-e törött plombák, mik a garanciális információk. Utóbbiakra is érdemes rákeresni a neten vásárlás előtt.

 

A portál felhívja a figyelmet, ha valaki Magyarországon olyan szolgáltatóval találkozik, aki feltehetően hamis terméket árusít, akkor jelentse azt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak, míg, ha az EU-n belül tapasztalt ilyet akkor az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO)!