A Magyar Posta számára nem jelent nagy újdonságot a piac tervezett liberalizációja, hisz a társaság forgalmának és bevételének hetven százaléka már ma is a szabad piacról származik - mondta Geszti László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója egy mai tájékoztatón. (A postai piac 2013. január 1-től száz százalékosan liberalizált lesz , vagyis a későbbiekben az ötven grammnál kisebb küldemények kezelésért kezdődhet meg a verseny).

A vezérigazgató szerint a szemléleten azonban változtatni kell, s egy lebonyolító szervezetből kereskedelmi vállalattá kell alakulnia. A piacnyitásra való felkészülés jegyében a posta több olyan fejlesztést is felgyorsított, amely az elmúlt időszakban csúszott. Fejlesztették a budapesti reptéren található küldemény átrakó központot, az elektronikus postaközpontot, a csomagkézbesítés terén nyitottak az e-kereskedelem felé, s korszerűsítik a budaörsi küldemény feldolgozási központot, s ezek mellet olyan informatikai beruházásokat is végrehajtottak, amelyek lehetővé teszik az értékpapír elektronikus kezelését. A posta korábban az a "fizikai" állampapírok forgalmazásával foglalkozott, e téren is változás várható - tette hozzá Bakati Gábor, vezérigazgató-helyettes.

Új szolgáltatások jöhetnek

A hagyományos termékek piaca a liberalizációtól függetlenül is csökken, ezért a cég stratégiája arról szól, hogy a kieső bevételeket pótolják - fogalmazott Varga Dezső, vezérigazgató-helyettes. A posta tehát új szolgáltatásokban is gondolkodik, ilyen lehet a mérőóra leolvasás, (ezt az Elmű-Émász megrendelésére végzik első körben) januártól indul, s a posta a hagyományos termékek elektronikus változatát is szeretné megtalálni és kínálni, ezek között lehet a hibrid levél, a regisztrált e-mail, s azt is tervezik, hogy a postahelyeken is tudják növelni az szolgáltatások körét. A csomagszolgáltatás (amely már eddig is szabadpiaci termék volt) terén is jelentős változások várhatóak, egyebek között arra is lehetőség nyílik, hogy az ügyfelek 0-24 órában átvehessék a csomagokat., s néhány hónap múlva pedig megjelennek az első csomag automaták.

Varga azt is elmondta, hogy a posta a hírlap kézbesítés terén is szeretné visszaszerezni elvesztett piacait, és a kiadványok az árus nagykereskedelmében is meg akar jelenni a posta. A posta a korábbiakhoz képest gyorsabb, pontosabb akar lenni, s így is készül a piacnyitásra - tette hozzá Németh Emil, vezérigazgató-helyettes. Ennek érdekében is különböző lépéseket tesznek, például tovább terjesztik az ügyfélhívó rendszert. Az informatikai fejlesztésnek köszönhetően pedig a csekk befizetés azonnal feldolgozhatóvá válik, így az összeg előbb az ügyfél számlájára kerül - tette hozzá Németh.

Nem számítanak nagy kiesésre, és nagy leépítésre

A posta az említett fejlesztéseket saját forrásból finanszírozza - tette hozzá Rajnai Attila, vezérigazgató-helyettes, aki azt is elmondta, hogy a liberalizáció közepette is az eddigi eredményes gazdálkodás folytatására számít. A cég vezetői azt nem árulták el, hogy mekkora bevétel kieséssel számolnak a liberalizáció kapcsán jövőre, de azzal számolnak, hogy ezt részben az új szolgáltatásokból származó bevétellel kompenzálni tudják, de Geszti ezt azzal egészítette ki, hogy ehhez szükség lesz a hatékonyság javítására is. A vezérigazgató lapunk érdeklődésre elmondta, hogy nagy létszámleépítésre azonban nem kell számítani. (A cég jelenleg 35 ezer főt foglalkoztat). A posta jövő évi tervét konzervatív szemlélet alapján készítette el , de további részleteket a vezérigazgató sem közölt erről, de a korábbi (évi) 2-4 milliárd forintos nyereségi szintet fenn szeretnék tartani, miközben néhány százalékos bevétel csökkenés bekövetkezhet.

Romániába is menne a Magyar Posta

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a posta nem adta fel a régiós terjeszkedéssel kapcsolatos politikáját , például Romániában tárgyalásokat folytatnak, s a cég magyarországi akvizíciókat is tervez. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a tranzakció illetéket "természetesen" befizetik, nem hárítják át az ügyfelekre, erre nem is lenne lehetősége, hisz a cég nem az feladóval áll jogviszonyban - tette hozzá a vezérigazgató. Ez éves szinten néhány milliárd forintot jelent a postának, amit például a hatékonyság növelésével ki kell gazdálkodni. A negyedik mobil telefon szolgáltató MPVI Mobil Zrt., jövőjével kapcsolatos kérdések kapcsán azt mondta a vezérigazgató, hogy ebben a cég közgyűlése a döntéshozó. Az MPVI várhatóan még ebben a hónapban tart közgyűlést . A cégben egyebek között a posta is részvényes.