Az 500 éves postai szolgáltatást tulajdonló International Distribution Servicest a veszteséges működés miatt adják el 3,57 milliárd fontért (körülbelül 1630 milliárd forint) a Daniel Křetínský által birtokolt EP Csoportnak. A 2013-ban privatizált Royal Mail kemény éveken van túl: a szolgáltatásai iránti kereslet meredeken visszaesett, és 348 millió font (körülbelül 159 milliárd forint) veszteséget könyvelhetett el a március 31-én végződő pénzügyi évben – írja a CNN

A cseh állampolgárságú Křetínský az európai energiavállalatok, kiskereskedők és futballklubok (például a West Ham United) kiterjedt birodalmán keresztül gazdagodott meg. A vétel időzítése politikailag kényes pillanatban történt, tekintve, hogy az Egyesült Királyság a július 4-i választásokra készül. A közszolgáltatás feletti hatalomátvétel nemzetbiztonsági felülvizsgálat tárgyát képezheti, egy esetlegesen új kormány kezdeményezésére. Sokak szerint a Royal Mail felvásárlása a nemzeti infrastruktúra kulcsfontosságú elemeként komoly kockázatot rejt magában és több ezer munkavállalót veszélyeztet. 

„Az EP a legnagyobb tiszteletben tartja a Royal Mail történelmét és hagyományait, és tudom, hogy ennek a vállalkozásnak a birtoklása óriási felelősséggel jár”

– nyilatkozta a milliárdos. Ezen felül a kedélyek csillapítására azt ígérte, hogy fenntartja a munkavállalói juttatásokat és nyugdíjakat, valamint megtartja a Royal Mail székhelyét és adóalapját az Egyesült Királyságban.