A MEKH az MTI-vel kedden közölte, hogy a jogszabályban rögzített öt munkanapon belül értékeli a pályázatot. A hivatal eljárása során a felhasználók folyamatos ellátását tartja szem előtt - szögezték le a közleményben. A tendert június 30-án írták ki, 20 munkanapos határidővel.

A Főgáz kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy készen áll a Tigáz mintegy 1,2 millió lakossági földgázfelhasználójának ellátására a teljes szolgáltatási területen.

Pozitív döntés esetén a Főgáz lesz Magyarország egyedüli földgáz egyetemes szolgáltatója - jelezte a közleményben Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, amelyhez a Főgáz is tartozik.

A Főgáz emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban három társaság is kérte földgázszolgáltatói engedélye visszavonását a MEKH-től, így szükségessé vált a felhasználóik további ellátásának biztosítása. A MEKH korábban már további 1,3 millió ügyfél ellátására jelölte ki a Főgázt, pozitív döntés esetén ügyfeleinek száma 3,3 millióra bővülhet a közeljövőben - fűzték hozzá.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe. A folyamatot a MEKH végig felügyeli, különös tekintettel a felhasználók informálására - írja a gázszolgáltató társaság a közleményben.

A Tigáz korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak.