Oroszország rakéták és drónok százaival támadta Ukrajnát a napokban – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X közösségi oldalon.

Az utóbbi öt napban az ellenség legkevesebb 500 rakétát, illetve drónt lőtt ki Ukrajnára – közölte az ukrán államfő, miután Rishi Sunak brit miniszterelnökkel egyeztetett telefonon.

Az ellenség úgy számította ki a röppályákat, hogy a lehető legtöbb kárt okozza. Ez szántszándékkal elkövetett terrorizmus

– mondta az elnök.

Hozzátette: „minden egyes további légvédelmi rendszer és rakéta még több életet menthet meg. Itt, Ukrajnában a légvédelmünkkel kell megmutatnunk, hogy a demokráciák képesek megvédeni az életeket a terror minden fajtájától.

Ha ezt a feladatot Ukrajnában most nem teljesítjük, az orosz terror tovább fog terjedni egész Európában és azon túl.

 

Az ukrán elnök szerint Oroszországnak szembe kell néznie az életek kioltásáért viselt felelősséggel.

Zelenszkij egyben megköszönte Nagy-Britannia támogatását az ukrán légvédelemnek.

A brit kormány közleménye szerint Sunak részvétét fejezte ki az ukrán áldozatokért, akik Oroszország barbár légicsapásai során vesztették életüket, vagy sebesültek meg a karácsonyi ünnepek alatt. Hangsúlyozta, hogy London 2024-ben és azon túl is Ukrajna oldalán fog állni.

Keddre virradóra újabb heves drón- és légicsapások érték Kijevet és Harkiv városát, kioltva legkevesebb öt ember életét és megsebesítve 130-at. Ukrán állítások szerint a rakéták és drónok több mint 70 százalékát sikerült lelőni.