Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legutóbb közölt munkaerőpiaci adatai szerint januárban több mint duplájára nőtt a bejelentett új állások száma 2009 decemberéhez képest.


A bejelentett új álláshelyek körülbelül egyharmada nem támogatott álláshely volt, kétharmada pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási formára szólt. A legtöbb támogatás nélküli betöltetlen álláshely az egyszerű szolgáltatási jellegű foglalkozások körében -  feldolgozóipari gépkezelői, kereskedelmi, vendéglátóipari, valamint vas- és fémipari szakmákban - jelentkezett.


Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a cég által március 25-26-án rendezett HVG állásbörzén a tervek szerint 120-125 cég ajánlataival találkozhatnak az érdeklődők, ez pedig 20 százalékkal több, mint a tavaly őszi börzén.


Az eddig leszerződött kiállítók többsége elsősorban mérnököket kereső gyártó vállalkozás, őket követik az információ-technológiai (it), a távközlési és a szolgáltató cégek, majd a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok. Idén várhatóan több cég képviseli majd az autóipart, az energiaszolgáltatási szektort, a kereskedelmi láncokat is - közölte Hajdú, hozzátéve, hogy a kínálat személyzeti tanácsadók ajánlataival is kiegészül majd.


A szakember szerint a válság miatt a munkaadók az elmúlt egy évben jóval több pályázó közül választhatták ki a megfelelő jelöltet, így a munkavállalók között is éleződött a verseny a legjobb állások megszerzéséért. Az álláskeresés idejére alternatívát jelenthetnek a különféle képzési lehetőségek, ezt felismerve a képzéseket kínáló cégek, intézmények is nagyobb hangsúlyt fordítanak a képzéseik és saját maguk népszerűsítésére - mondta el Hajdú Csongor.