Az EU vezetői ezen a héten a spanyolországi Granadában találkoznak, hogy a bővítés újabb hullámáról gondolkodjanak, miközben Szlovákiában egy új oroszbarát kormány kerül hatalomra, az Egyesült Államok pedig azon fáradozik, hogy jóváhagyja a Kijevnek nyújtott további segélyeket. A háború sújtotta Ukrajnában, a szomszédos Moldovában és a nyugat-balkáni országokban azonban ez az álom ismét kezd felsejleni – írja a Bloomberg.

Bogdan Prelipcean a legkorábbi fizetéséből segített szüleinek egy fedett fürdőszobát építeni. Másfél évtizeddel később a 33 éves románnak már új építésű lakása, két autója és egy motorkerékpárja van. Ez az átalakulás annak az eredménye, amiről több mint 100 millió kelet-európai ember álmodik a vasfüggöny leomlása óta: Az európai uniós tagság gazdaggá tette az országát.

„A családom életminőségét már nem lehet összehasonlítani a korábbival” – mondta Prelipcean, aki egy technológiai vállalatnál dolgozik Iasiban, egy körülbelül egymilliós városban, a moldovai határ közelében.

Amikor az EU elkezdte megnyitni kapuit keleti szomszédai előtt, a 19 milliós Románia lakosai felének nem volt fedett vízvezetéke, az egy főre jutó GDP pedig alig több mint egyharmada volt az uniós átlagnak, nagyjából ott, ahol az orosz invázió előtt Ukrajnáé volt. Ez a szám most 77 százalék, és egyre csak emelkedik mindig emelkedik.

Dinu Bumbacea, a PWC tanácsadó cég országmenedzsere – aki felmérte a vállalatok beruházási terveit, és számításba vette az uniós források újabb hatalmas hullámát – szerint Románia a következő évtizedben megduplázhatja gazdasági teljesítményét.

A Kijev előtt álló út jóval göröngyösebb lesz

Ukrajna is ezt az utat akarta követni egy évtizeddel ezelőtt, mielőtt a Kreml által támogatott kormánya visszalendült Moszkva felé, kiváltva a Majdan-forradalmat és az események olyan  láncolatát, amely Európa második világháború óta legnagyobb konfliktusához vezetett.

Most az EU felajánlotta Kijevnek a tagsághoz vezető utat, ami várhatóan egy bizonytalan, évekig tartó folyamat lesz. Ehhez az úthoz a harcok befejezésére, valamint jelentős gazdasági reformokra, a korrupció elleni küzdelemre és az intézmények uniós normáknak megfelelő racionalizálására lesz szükség.

Románia csatlakozása olyan tanulságokkal szolgál, amelyek segíthetik majd Kijevet ezen az úton, és jelzik a lehetséges előnyöket. Bukarest határozottan támogatja Ukrajna és másik szomszédja, Moldova gyorsabb csatlakozási tárgyalásait.

Románia nem tudná megreformálni magát az Európai Unió nélkül. Az EU és a NATO nélkül törékeny ország lennénk

– mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök az Aleph News TV-nek adott augusztusi interjújában.

Amikor Románia taggá vált, befejezte központi tervgazdaságának átalakítását, hogy megnyílhasson az európai piac felé. Az egymást követő kormányok eladták az állami tulajdonú cégeket, enyhítették a kereskedelmi korlátozásokat, és ami a legfontosabb, rendbe tették a bíróságokat, hogy segítsenek felszámolni a korrupciót – írja a Bloomberg.

Mindez segített Romániának felzárkózni a hagyományosan gazdagabb Magyarországhoz, és egyben eltávolodni Bulgáriától, a fekete-tengeri szomszédtól, amellyel egykor a szegénység és a korrupció tekintetében az EU rangsorának utolsó helyéért versengett.

Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes ügyésznő vezetésével, aki jelenleg az EU első ügyészi hivatalát vezeti, Románia az elmúlt évtizedben számos kormánytisztviselőt, köztük miniszterelnököket, kabineti tisztviselőket és parlamenti képviselőket börtönzött be.

Kövesi elszántsága kellett ahhoz, hogy megváltoztassa az emberek mentalitását, és az állam minden szintjén fellépjen a strukturális korrupció ellen

– mondta egy vele együtt dolgozó személy, aki a téma érzékenysége miatt neve elhallgatását kérte. A törekvést egy uniós mechanizmus támogatta, amely a tavaly befejezett igazságügyi reformot segítette elő, de Kövesi határozott fellépésével kivívta a románok rajongását is.

Románia fejlődése azonban megrekedhet egy olyan régióban, ahol a magyarországi és lengyelországi populista kormányok saját politikai haszonszerzésük érdekében feláldozták az uniós finanszírozást. Egy újonnan alakult nacionalista párt, az AUR 2021-ben jutott be a román parlamentbe, és jelenleg 20 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az ország két legnagyobb pártja eddig együtt dolgozott azon, hogy távol tartsa a nacionalistákat a hatalomtól.

A nagy visszhangot kiváltó vesztegetési ügyek azonban továbbra is felbolydítják a politikai színteret, és egyes perek évekig húzódnak a túlzsúfolt bíróságokon, ami figyelmeztetés a korai öröm ellen. A korrupcióellenes igazgatóság 2015 óta több mint egymilliárd euró kártérítést hajtott be, és jelentősen visszaszorította a hivatali csalásokat. „Minden egyes korrupciós cselekmény kevesebb pénzt jelent az oktatásra, az egészségügyre vagy a védelemre. Ez a közpénzek elpazarlását jelenti, és Románia fejlődésének egyik fő akadálya” – mondta Marius Voinea korrupcióellenes főügyész egy interjúban.