A külügyminiszterek történelmi találkozóját Josep Borrell uniós külügyi biztos jelentette be hétfőn. Az utazást biztonsági okokból nem jelentették be korábban. Azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta a szomszédos országot, még soha nem érkezett ilyen nagy csoport magas rangú külföldi politikus Kijevbe – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Annalena Baerbock német külügyminiszter számára ez a második ukrajnai látogatás néhány héten belül. Josep Borrell az uniós találkozó témájaként említette azt a javaslatát, hogy Ukrajna számára hosszabb távú finanszírozási kötelezettséget vállaljanak a katonai segélyezésre, és uniós pénzből támogassák modern harci repülőgépek és rakéták szállítását is.

Ötmilliárd euró évente és amerikai támogatás

Az unió évente ötmilliárd eurót szeretne mozgósítani 2024-től 2027 végéig. A spanyol külügyminiszter azonban vasárnap azt mondta, hogy döntés ez ügyben még nem várható Kijevben. Az ilyen informális miniszteri találkozók alapvetően csak a politikai megbeszélésekről szólnak.

Ukrajna a két nagy amerikai párttal folytatott tárgyalásokon próbálja elérni, hogy a védelmi háborúhoz nyújtott tengerentúli támogatás folytatódjon. Nagyon részletes megbeszélések folynak a republikánusokkal és a demokratákkal – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn az uniós államok külügyminisztereivel Kijevben tartott találkozója alkalmával.