Új eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában, írta a Semmelweis Egyetem.

A Da Vinci robottechnikát július óta alkalmazzák.

Magyarországon a rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások közül az emlődaganat után a méhtest daganata a leggyakoribb betegség, utóbbiból évente 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak.

A méhtestdaganat eltávolítására a legújabb nemzetközi ajánlások a minimálisan invazív műtéti technika alkalmazását javasolják.

Az ebbe a körbe tartozó laparoszkópia és a robottechnika sokkal kisebb terheléssel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, a jellemzően idős, túlsúlyos betegek is hazamehetnek a műtét után 1-2 napon belül – magyarázta az eljárás előnyeit Lintner Balázs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai főorvosa.

Kép: Semmelweis Egyetem, dr. Lintner Balázs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika klinikai főorvosa

A daganatsebészeti centrum vezetője hozzátette, a betegek műtéti terhelését csökkenti az is, hogy a minimálisan invazív beavatkozások lehetőséget nyújtanak az őrszemnyirokcsomó-technika kivitelezésére is.

Ennél az eljárásnál nem szükséges az összes nyirokcsomót eltávolítani ahhoz, hogy kiderüljön, a daganat továbbterjedt-e a nyirokcsomókba, elegendő, ha mindkét oldalról kivesznek egy-egy, speciális festékanyag által láthatóvá tett őrszemnyirokcsomót. Ráadásul így a minta szövettani feldolgozása is eredményesebb, és a műtét utáni szövődmények aránya is kedvezőbb.

A robotműtétekre olyan betegek is bevonhatók, akik valamilyen ok miatt kiesnének a laparoszkópiával műthetők közül, valamint a nehezebb eseteknél precízebben végezhető a beavatkozás

– mondta főorvos.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatellátó centruma négy éve nyújt komplex ellátást, területi megkötések és beutaló nélkül. A klinika négy műtőjéből kettőben heti két nap operálnak a centrum orvosai, ami a terveik szerint heti három napra bővül majd.