Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és az MNB-EduLab a pénzügyi tudatosság, kultúra és a pénzügyi edukáció fejlesztése melletti elköteleződés újabb állomásaként.

Egy 21. századi társadalom megfelelő működéséhez elengedhetetlen az egyének és közösségek részéről egyaránt az erős pénzügyi tudás, amely kulcsfontosságú kérdés például a gazdasági stabilitás megőrzésében és a fejlődésben. A pénzügyi kultúra és tudatosság nélkül szinte lehetetlen fenntartani az egyéni és közösségi gazdasági jólétet.

Azok ugyanis, akik rendelkeznek ezen a területen ismeretekkel, hatékonyabban tudnak gazdálkodni a pénzükkel, képesek optimalizálni a költségvetésüket és jobban megértik a pénzügyi döntéseik következményeit. Mindezen készségek segítik az embereket abban, hogy szilárdabb anyagi alapokra építsék a jövőjüket.

Miért fontos a pénzügyek oktatása?

„A tudás hatalom, vagy erőforrás, ahogy ma már elegánsabban szokás mondani” – kezdte köszöntőjét Kocziszky György, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora. Szerinte a tengernyi szakirodalom és a pénz tárgyiasult jellege ellenére még mindig azzal találkozunk, amikor jön valami nagy pénzügyi megrázkódtatás, hogy a pénz lélektanát, a pénzrendszer valódi működését még mindig nem ismeri a lakosság.

Kiemelte: nem a pénzügyi modelleket kell megtanulni, hanem a gyakorlatra kell koncentrálni az oktatásban. „Addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér” – mondta a rektor, aki szerint ez a szemlélet halt ki a pénzügyek terén, és a pénzügyi kultúránk, valamint a közgazdaságunk azt a fogalmat már nem ismeri, hogy „elég”.

Ez vezetett a „gazdasági buborékhoz”, ami jellegéből adódóan időnként kipukkad. „Ezért megtiszteltetés számunkra, hogy az itt tanuló hallgatók megismerkedhetnek ezekkel a kérdésekkel” – húzta alá Kocziszky György.

A METU számára kiemelten fontos, hogy a magyar és külföldi hallgatók pénzügyi kultúrájának fejlesztése érdekében hallgatóiknak magas minőségű szolgáltatásokat nyújtsanak – ennek fontos állomása a most létrejött megállapodás.

Kép: METU/Purger Tamás

„Hálás vagyok azért, hogy aláírhatjuk ezt a megállapodást Magyarország legnagyobb magánegyetemével” – ezt már Hergár Eszter, az MNB-EduLab Nonprofit Kft. ügyvezetője mondta, aki szerint az oktatást nem lehet elég korán elkezdeni.

Nem lehet elég korán elkezdeni

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felmérése alapján a felnőttek között elég jó helyen áll Magyarország, negyedik helyre kerültünk a harminckilenc országot tömörítő szervezetben. Hergár Eszter emlékeztetett: a 10 éve zajló ismeretterjesztő munka hatása már megjelenik az elért magyar eredményekben, és a bevezetett intézkedések is hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen jól szerepeltünk a nemzetközi felmérésen.

„A gyakorlati alkalmazásban azonban van még hova fejlődnünk” – hangsúlyozta az MNB-EduLab ügyvezetője, aki szerint jelen megállapodás is gyümölcsöző lehetőséget kínálhat erre.

Az iskolából kikerülő fiatalok pénzügyi tudása ráadásul magasabb szintű, ennek köszönhetően tudatosabb pénzügyi döntéseket hoznak, és nem utolsó sorban fejlődik vállalkozói képességük is.

Az MNB-EduLab Nonprofit Kft. egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leányvállalataként jött létre azzal a céllal, hogy minőségi, digitális tananyagokat fejlesszen és biztosítson a gazdasági témák iránt érdeklődők számára − az egyetemi hallgatóktól kezdve a sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekig. 

Az MNB a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont üzemeltetésével is aktívan járul hozzá a hazai pénzügyi kultúra fejlesztéséhez. Hergár Eszter szerint nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi edukációt, ugyanakkor bármikor be lehet kapcsolódni a tanulásba. Erre jó példa a Pénzmúzeum, ahol minden korosztály számára biztosított a fejlődés a pénzügyi edukáció terén.

„Mindig izgalmas, amikor kiléphetünk a múzeum falai közül és edukációs tartalmainkat házhoz vihetjük. A Bőröndmúzeum projektünk után ilyen együttműködésként tekintek a METU-val létrejött megállapodásra is” – hangsúlyozta az MNB-EduLab ügyvezetője.