Hullámokat ver Magyarországon és a nemzetközi közvéleményben is, hogy Király Júlia a Magyar Nemzeti Bank alelnöke lemondó levelében, illetve a távozása kapcsán adott nyilatkozataiban élesen bírálja az MNB új első emberét, Matolcsy Györgyöt - írja a The Economist internetes portálja. Az Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségeseként ismert Matolcsy kinevezése aláássa a jegybank és a magyar gazdaság hitelességét is - idézi a lap a Király Júliát. Kiemeli a lemondólevélből, hogy a olyan döntések születtek az új elnök rövid regnálása alatt, amelyek nem csupán az MNB-nek, hanem hosszabb távon a magyar gazdaságnak is súlyos károkat okozhatnak. Nő a veszélye annak, hogy megalapozatlan, hibás döntések születnek.

A Wall Street Journal (WSJ) azt a mondatot is fontosnak tartotta, amely szerint a bank új vezetése megfelelő szakmai tapasztalatok hiányában nem képes az MNB stábjának irányítására, nem mindig tudja megítélni, milyen gazdasági tényezők hatására következnek be bizonyos piaci események. Az Economist emlékeztet arra, hogy Kopits György, a jegybank korábbi igazgatósági tagja hasonló bírálatot fogalmazott meg a közelmúltban.

Kétségek, aggodalmak, pedálozás

Király Júlia lemondása emlékeztet bennünket arra, milyen erős kétségek fogadták - mind a jegybankon belül, mind a befektetői közösségben - az MNB monetáris politikájának alakulását Matolcsy kinevezése után - mondja Nicholas Spiro, a nevét viselő befektetési tanácsadó cég vezetője. Bár az új elnök kezét-lábát töri, hogy megszerezze a piac bizalmát, kinevezésének erősen politikai jellege, párosulva Magyarország sérülékenységével, aggodalomra ad okot.

A két sajtóorgánum emlékeztet a jegybankban az utóbbi időben történt szervezeti változtatásokra és elbocsátásokra. Az Economist szerint a piaci megfigyelők úgy próbálják kitalálni a személyi változások hátterét, ahogy a hidegháború idején a Kreml-szakétők próbáltak következtetni a szovjet vezetés hatalmi viszonyaira a november 7-ei diszszemle tribünjén álló vezetők elhelyezkedéséből.

A WSJ idézi Király nyilatkozatát, amelyben értékeli a Matolcsy irányítása alatt kidolgozott monetáris enyhítési csomagot. Patyomkin-megoldások legfeljebb egy ideig működhetnek - utalt a volt alelnök arra, hogy az intézkedéscsomag hatása elenyésző lesz. A forint megroppanásának elkerülése nem bizonyítéka a sikeres monetáris politikának - tette hozzá jelezve, hogy a csomag méretét úgy határozták meg, hogy az ne veszélyeztesse a magyar deviza stabilitását. Király Júlia egyébként hozzátette ehhez, hogy lemondása nincs közvetlen kapcsolatban a növekedésösztönző pakk elfogadásával.