Az elmúlt 12 év szűken értelmezett gazdaságpolitikai lépéseinek jelentős része (mint például a külső adósság csökkentése, az adóterhelés csökkentése, a devizakitettség csökkentése) nem feltétlenül volt hibás.

Ha lesz kormányváltás az áprilisi választások után, egyrészt meg kell szüntetni az intézményesített korrupciót, az „új magyar tőkésosztály”, azaz a NER-birodalom adófizetői pénzből való gazdagítását, másrészt az ország érdekében át kell rendezni a gazdaságpolitikai prioritásokat. A hosszú távú versenyképességre kell fókuszálni, azaz az oktatási és az egészségügyi rendszerre - mondta Király Júlia közgazdász, volt MNB-alelnök,Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt tanácsadója és az ellenzéki kampány gazdaságpolitikai témafelelőse a 444.hu-nak adott interjúban.

Szavai szerint nem nyúl hozzá az új kormány a Fidesz-kormányok által kialakított szociális támogatásokhoz, tehát nem törli el a 13. havi nyugdíjat, nem törli el a gyerekek után járó kedvezményt, nem szünteti meg a rezsicsökkentést – hanem a meglévő mozgástéren belül előtérbe helyezi az egészségügyet és az oktatást, mivel ez a hosszú távú versenyképesség feltétele.

Átláthatóbb lehet a közbeszerzés

Az, hogy az intézményesített korrupciót megszüntetjük, hogy a közbeszerzéseket átláthatóvá tesszük, tenderenként 15-30 százalék költségcsökkentést jelent. Ebből el lehet kezdeni építeni az új rendszert - tette hozzá Király Júlia. Meggyőződése, hogy számos olyan beszállító van, aki örül, ha nem beszállítóként kell megjelennie, hanem önállóan is indulhat egy-egy tenderen. Ezek a vállalkozók felszabadulnak, és átlátható rendszerben működik tovább a gazdaság.

Fontos az új EU-programokhoz kapcsolódó pályázatok mielőbbi kiírása is. Az új kormány igénybe fogja venni a jelenlegi kormány által visszautasított 10 milliárdos európai hitelt is. Számos területen – digitalizáció, zöld átállás, szociális rendszer, oktatás, egészségügy, kultúra, vidékfejlesztés – a hosszú távú célok megvalósításának jó eszköze az európai források igénybevétele - tette hozzá a közgazdász.

Vissza kell állítani piacok rugalmasságát

A bankszektorban a fő feladat az állami tulajdonú MFB Zrt. és az Eximbank Zrt. azonnali átvizsgálása lesz. Meg kell vizsgálni, hogy mi van a portfóliókban. A most kifejlődő második legnagyobb bankot, a Magyar Bankholding Zrt.-t pedig már az Európai Központi Bank fogja felügyeletként vizsgálni, hiszen Magyarország egy kormányváltás esetén azonnal csatlakozik az európai bankunióhoz - tette hozzá Király.

Az euró magyarországi bevezetése a következő négy évben még nem esélyes, de mindent el fogunk követni, hogy minél előbb csatlakozzunk az ERM II. rendszerhez, és onnan már tényleg csak egy ugrás az eurózónába való belépés - mondta a közgazdász.

Kiszámítható gazdaságpolitika kell, és vissza kell állítani piacok rugalmasságát. Amibe például beletartozik, hogy a munkaerőpiacon vissza kell állítani a háromoldalú tárgyalásokat munkavállalók, munkaadók és az állam között. És olyan Munka törvénykönyve kell, amelyben nincs benne az a bizonyos rabszolga klauzula. Rugalmas munkaerőpiac kell, erős szakszervezetekkel.

Mivel a jegybanki függetlenség fontos, sem törvényátírással, se más módon nem kívánunk beavatkozni a jegybank önállóságába. Viszont a jegybank valóban felkészült stábja sokkal felszabadultabban tudna dolgozni, a monetáris tanácsban újra lennének viták, és nem egyhangú döntések - fogalmazott a volt MNB-alelnök.

A magas inflációt pedig választási pénzszórás befejezése és a jegybanki hitelesség lassú helyreállítása csökkenheti. Azt nem hazudjuk, hogy az új kormány egyből letöri az inflációt. Azt állítjuk, hogy az infláció fűtése mérséklődni, a jegybank hitelessége nőni fog, az inflációs várakozásokat és az inflációt ezen keresztül tényleg sikerül mérsékelni - mondta Király Júlia.

A 2022-es költségvetés tényleg elég gyenge lábakon áll. Ha marad a Fidesz és Varga Mihály pénzügyér minden nem tervezett lépés nélkül hozza a tervezett 4,9 százalékos GDP-arányos deficitet, akkor tényleg megemelem előtte a kalapom. Furcsa mód mindig az ellenzéket kérdezik, hogy milyen megszorításokat tervez. Tessék inkább megkérdezni Varga Mihályt – hiszen neki európai uniós források nélkül kellene teljesítenie a 4,9 százalékos hiánycélt - hangzott el az interjúban!

Nem kellenek megszorítások

Nem kell még konszolidálni a költségvetést. Jelenleg Magyarország sokkal jobb helyzetben van, mint volt 1989-1990-ben, 1994-1995-ben vagy 2006-2007-ben, amikor a nemzetközi környezet miatt és a belső, nagyon súlyos ikerdeficit miatt is konszolidációra volt szükség. Jelen pillanatban nincs ikerdeficit. Megvan veszélye, hiszen romlik a folyó fizetési mérleg és magas a költségvetési hiány, de ez mérföldekre van attól, amikor súlyos költségvetési konszolidációra volt szükség.

A korábbi válságokkal ellentétben most növekvő pályán van a magyar gazdaság. A növekedési tartalékkal, uniós forrásokkal együtt nincs még veszély - tette hozzá a gazdaságpolitikus.