Több okból is "nagyon alacsony" a valószínűsége annak, hogy nem jön létre a megállapodás Magyarország, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között az új finanszírozási programról - jósolták szerdán londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint továbbra sem kizárt, hogy még a nyáron megszületik az új IMF/EU-program.

Citybeli elemzői vélemény szerint a tárgyalások megkezdésével most már nem is kell megvárni az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június 22-én esedékes ülését, mivel az EU-bizottság elnöke, José Manuel Barroso már szerdán közölte, hogy javasolja a Magyarországnak járó kohéziós folyósítások részleges felfüggesztéséről hozott korábbi döntés visszavonását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői a befektetők számára összeállított, Londonban szerdán ismertetett helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy a hivatalos tárgyalások a valutaalappal és az EU-val júliusban, a június végi Ecofin-ülés után kezdődhetnek. Ez ugyan későbbi dátum lenne az eddig vártnál, de még így is lehetséges lenne a tárgyalások nyári befejezése - vélekedtek a ház londoni elemzői.

Ismét a kormány oldalán pattog a labda

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ugyanakkor Barroso szerdai bejelentéséről összeállított gyorselemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a labda "ismét a magyar kormány térfelén van", Magyarország ugyanis eddig azon az állásponton volt, hogy a hivatalos IMF/EU-tárgyalások kezdete az Ecofin-ülés után várható. Az Európai Bizottság szerdai javaslata után azonban "miért is kellene tovább várni" a tárgyalások elkezdésével - fogalmazott az RBS vezető londoni elemzője.

Ash kiemelte mindazonáltal, hogy a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban maradtak nyitott kérdések, és ezért a jegybanktörvény további módosítására lesz szükség.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai szerdai elemzésükben közölték: véleményük szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek "nem sok haszna származna" abból, ha "túl sokáig várna" az IMF/EU-megállapodással, mivel ez potenciálisan jelentős pénzügyi instabilitás veszélyének tenné ki a magyar gazdaságot.

Növekvő mozgástér

A ház szerint gyors IMF/EU-megállapodás esetén a kormány támogatottsága is növekedhet, tekintettel a forintárfolyam várható stabilizálódására és a hitelköltségek csökkenésére. Mindemellett az IMF/EU-program révén már jó előre biztosítani lehetne a jövő évi devizafinanszírozási igényeket, ami tágítaná a kormány gazdaságpolitikai mozgásterét a 2014-es választások közeledtével. A cég szerint szükséges a megállapodás nyújtotta külső biztosíték ahhoz is, hogy a kormány elégséges adósságrefinanszírozási forráshoz juthasson a magántőkepiacon.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai közölték: alapeseti forgatókönyvükben egy 18 hónapra szóló, 8 milliárd eurós elővigyázatossági hitelcsomag szerepel. A ház szerint "normál piaci körülmények" esetén a magyar kormány valószínűleg nem kívánna lehívni a keretből, de a kibontakozó euróövezeti válság potenciális súlyossága miatt mégis lehetséges, hogy Magyarországnak fel kell majd használnia a csomag egy részét.

Más nagy londoni házak ennél majdnem kétszer nagyobb értékű IMF/EU-csomagot valószínűsítenek, ugyanakkor szintén azt valószínűsítik, hogy Magyarország használni fogja az IMF/EU-keretet, ha az jóval olcsóbb finanszírozást nyújt a piacinál.