Annak ellenére, hogy a magyarok 61 százaléka úgy véli, jobban tud spórolni és ügyesebben be tudja osztani a pénzét, mint egy évvel korábban, a családok háromnegyedének mégis hiányos a családi kasszája – derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából.

A kutatás családi kassza hangulatindexe februárhoz képest mindössze 4 százalékponttal esett vissza, de 2018 áprilisa óta folyamatosan negatív tartományban mozog.

  • A magyaroknak mindössze a negyede elégedett a jövedelmével, a válaszadók közel 75 százalékának hiányos a családi kasszája.
  • Ez a hiány a többségnek havi szinten körülbelül 200 ezer forintot jelent – ennyi kellene még pluszban a kényelmes élethez.

Mindent megteszünk, hogy spóroljunk

A tavalyi évhez képest az emberek 84 százaléka alaposabban megtervezi, mi kerül majd a kosarába, ugyanennyien pedig az akciós ajánlatokat is keresik. A magyarok egyre több sajátmárkás terméket vásárolnak, a válaszadók közel háromnegyede nyugodt szívvel emeli le ezeket a polcokról.

Egyre gyakoribb az is, hogy az emberek az otthonuktól messzebbi üzletekbe is ellátogatnak, hogy olcsóbban jussanak a termékekhez. Persze ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a közlekedésre nem e költünk többet, mint amennyit a boltban fizetünk.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan spórolunk. A Blochamps Capital nemrég készült kutatásából kiderül, hogy a pénzügyi tudatosság nagyon lassan növekszik Magyarországon, még a jelentős vagyonnal rendelkező csoportokban is. Ez megfigyelhető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiban is, amelyekből kiderül, hogy annak ellenére, hogy az infláció megtakarítók százezreit sarkallta tettekre, még mindig óriási a folyószámlapénz és a készpénz aránya az összes pénzeszköz között.

Mennének a magyarok nyaralni, de nem megy könnyen

A lakosság egyharmada tervez idén nyaralást, azonban a válaszadók közel 60 százalékának nagyobb anyagi terhet jelent a kikapcsolódás, mint a korábbi években. Ennek oka lehet többek között a 20 százalék feletti infláció és a fokozódó gazdasági recesszió. A globális gazdasági helyzet által okozott infláció hatása minden komolyabb turisztikai kínálattal bíró országban megfigyelhető, így nincs könnyű dolga idén sem annak, aki kevés pénzből jó helyen akar kikapcsolódni.

Sokaknak azonban ez az egyetlen kikapcsolódási lehetőség a szürke hétköznapokból, így 38 százalékuk külön félretesz erre a célra.

15 százalékuk úgy tervezi, hogy az idei nagyobb pihenés költségeit részben vagy egészben pénzintézeti hitelből vagy a rokonoktól kapott kölcsönből fedezi.

  • Az utazók 60 százaléka előre meghatározza a teljes, nyaralásra fordítható összeget,
  • egyharmaduk még az egy napra jutó költőpénzt is megtervezi.

A kiegészítő szolgáltatásokra (például az utas- és poggyászbiztosítás) mindössze a külföldre utazók fele gondol előre, és csaknem ugyanennyien váltják ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

A magyar háztartások külföldi útnál átlagosan 490 ezer, belföldi út esetén 250 ezer forintos összköltséggel számolnak, akik pedig nem utaznak el, 57 ezer forintot terveznek elkölteni a nyári szabadidős programokra.

A magyarok 47 százaléka szerint az elmúlt egy évben gyakrabban fordult elő vele valamilyen anyagi nehézség: mínuszba került a bankszámlája, késett a számlák befizetésével, kölcsön kellett kérnie a hónap végén, vagy hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz. Akik nem jönnének ki a hónap végén a pénzükből, azoknak mintegy harmada a szüleitől, nagyszüleitől kérne támogatást. Van azonban egy még szomorúbb adat, ugyanis a magyarok negyede azt vallotta, senkije sincs, aki pénzügyi vészhelyzet esetén segítségére lehetne.

Mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha nyaralni indul, de van néhány pénzmentő tippünk

Különösen nehéz helyzetben vannak a gyermekes családok, nekik akár több hónapba is telhet kiböjtölni egy igazán tartalmas nyaralást.

Összességében átlagosan 20-25 százalékkal magasabb árakra számíthat az, aki a népszerű célpontok valamelyikét célozza meg

– mondta Kiss Róbert Richárd korábban a Napi.hu-nak.

A turisztikai szakértő ugyanakkor kiemelte, hogy lehet találni bőven olyan helyet is, ahol minimális a drágulás – ez elsősorban a kevésbé felkapott helyekre jellemző.

Ha valaki szeretne utazni, vagy ideje legyen vagy pénze

 – tette hozzá. További részletek és nyaralási tippek ITT.