Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Gémesi György azt kéri Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy hívja össze az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát, mert a minimálbér-emelés miatt az önkormányzatok gazdálkodása nehéz helyzetbe kerül.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) november 16-án tartott ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között a minimálbér emelésről, erről itt írtunk bővebben.

Így a legkisebb keresetek, már 2023 decemberében emelkedhetnek, - decembertől a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 000 forintra növekedhet.

A szerkesztőségünknek is eljuttatott levélben a MÖSZ azt írja: a szövetségének tagjai támogatják, a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, de azt nehezményezik, hogy a döntést nem előzte meg párbeszéd.

Bajba kerülnek az önkormányzatok a minimálbér miatt

Az Országgyűlés 2023. július 7. napján fogadta el a 2023. évi LV. törvény Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényt, amely meghatározza az önkormányzatokat illető támogatásokat. Ebben a törvényben nincs fedezet arra, hogy az önkormányzatok az így megnövekedett bérköltségeit ki tudják gazdálkodni.

Az energiaárak emelkedése, az intézmények működési költségét már így is az egekbe emelte, a bérköltségek ilyen mértékű növekedése pedig az intézmények működését veszélyeztetheti. Mint írják: mindent megtesznek azért, hogy biztonságosan tudják működtetni az intézményeket és biztosítani az elemi közszolgáltatásokat, emellett el tudják látni a szociális feladataikat is.

Az intézménybezárások, a közfeladat ellátás, valamint a szolgáltatások színvonal romlásának elkerülése érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konkrét megoldási javaslatokat kíván tenni. Javaslataikról, a kormány várható intézkedéseiről, továbbá a 2024. évi költségvetési keretek újra gondolásáról soron kívüli kormányzati – önkormányzati érdekegyeztetést, érdemi párbeszédet tartanak szükségesnek.

 

Megegyeztek a minimálbérről, december elsejével emelkedhet

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. Jövő héten írhatják alá a megállapodást. Bővebben --->