Orbán Viktor miniszterelnök a szovjet utódállamokra jellemző hatalomgyakorlás felé viszi Magyarországot - fogalmazott utódáról Bajnai Gordon, az Együtt-PM elnöke. A különbség az, hogy nekünk nincsenek olyan energiahordozó- vagy nyersanyagtartalékaink, mint a mintául szolgáló országoknak. Az ezekből származó extrabevételekre építve tartósan fenn lehet tartani a fennálló rezsimek társadalmi elfogadottságát.

A klánszerűen működő hatalmat ezért itthon először a nyugdíjpénztárak vagyonának feléléséből, majd a befektetett tőke megadóztatásából és a jövedelmek átcsoportosításából finanszírozták. Ahogy az ebben rejlő tartalék is kimerül, külső forrás után kellett nézni. Bajnai szerint ez áll az Orbán-Putyin-paktum hátterében: az atomerőmű-fejlesztésért cserébe olcsóbban kaphatjuk a gázt, ami rövid távon növeli a kormány népszerűségét, ám hosszú távon a paksi beruházásra felvett hitel törlesztésében iszonyú árat fizet érte az ország.

Kazánház

A forint árfolyamának zuhanása az elmúlt napokban egyelőre csak az mutatta meg, hogy a magyar gazdaság nekiment az első jégtáblának - mondja Bajnai. Ellenzéki és független szakértők is figyelmeztettek arra, hogy a külső pénzügyi klíma változásával, a kockázatvállalás csökkenésével lehűlhet a magyar eszközök iránti kereslet. Az ebből fakadó igazán nagy veszély, a még nagyobb tőkekivonás a feltörekvő piacokra - vagy ha tetszik: a világgazdaság óceánján úszó jégtábla - még előttünk van.

Ehhez képest Matolcsy György, az MNB elnöke a kamatcsökkentés folytatásának emlegetésével gyakorlatilag leszólt a gépházba, utasította embereit, hogy adjanak teljes gázt. Orbán Viktor pedig kijelentette, hogy a magyar jegybank független a kormánytól, ám a befektetők nem annyira ostobák, hogy elfejeltették volna, nem régen még jobbkezének nevezte Matolcsyt. Egyebek mellett ezért nincs hitele a magyar gazdaságpolitikának.

Az ellenzéki összefogás egyik vezetője úgy véli, hogy a rezsicsökkentés hazugság. Az ellenzék a keveset fogyasztóknak akar árkedvezményt adni az általános árcsökkentés helyett. Emellett a fűtési költségeket segítő szigetelési programot indítanának, ha hatalomra kerülnének. Állítása szerint egy az egész országot lefedő szigetelés-felújítás a felébe sem kerülne a paksi bővítésnek. És nem kellene hozzá orosz hitelt felvenni.