A monetáris lazítási ciklus végét a hazai inflációs mutatókban kibontakozó emelkedés, illetve kisebb részben a 1,5 százalékos lengyel alapkamathoz mért diszkont indokolhatta a grémium részéről - véli Kuti Ákos, az Equilor Zrt. vezető elemzője.

Tavaly júliusban az MNB a konszenzusban szereplő 10 bázispont helyett 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot (2,1 százalékra) és a maihoz hasonló módon sajtótájékoztató keretében jelentette be a monetáris lazítási ciklus szüneteltetését.

A döntést megelőzően stagnáltak a kamatcsökkentési várakozások, a pénzpiaci termékek árazása alapján (3x6 FRA) a befektetők 1,3 százalék körüli mélyponttal számoltak az MNB alapkamat kapcsán. A hazai kötvénypiacon a banki önfinanszírozási program továbbra is nyomás alatt tartja a dkj-k hozamát, míg a hosszú kötvényeknél (3-5-10 év futamidő) a globális hangulat marad a meghatározó.

Kuti nem számít arra, hogy a mostani 15 bázispontos kamatcsökkentés jelentősen gyengébb forintot eredményezne. Az euró/forint kurzusát tekintve a 305-315-ös sáv maradhat mérvadó a következő hetekben, ám a görög helyzet alakulásától függően átmenetileg a sávon kívülre is kerülhet a jegyzés.

Az MT a júniusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvében arra utalt, hogy az inflációs cél eléréséhez további kismértékű kamatcsökkentésre lehet szükség, ami azt jelezheti, hogy véget érhet a kamatcsökkentési ciklus. Az alapkamat tartósan alacsony maradhat, mivel 2017 előtt nem számítok a 3 százalékos inflációs cél elérésére, a nemzetközi kamatkörnyezet pedig a Fed várható kamatemelése ellenére is támogató maradhat - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az elemző így kamatemelésre legkorábban 2016 őszén számít, ami fokozatos és mérsékelt lehet. A jövő év végére 1,75 százalékos alapkamatot vár.

Úgy tűnik, a jegybank nem tart attól, hogy a mostani nyersanyagárak esésének negatív hatása lenne a fogyasztói árakra vagy érdemben befolyásolná a középtávú előrejelzésüket - állapította meg Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője. Az MT szerint ugyanis a másodkörös hatások megjelenésének kockázata csökkent, amik lefelé húznák a fogyasztói árindexet.

Nemzetközi oldalról elmondható, hogy miközben Amerikában a közelgő kamatemelésre készülnek, addig az ECB kötvényvásárlási programja még 2016 szeptemberéig fennmarad. Utóbbi lehetőséget biztosít a magyar jegybanknak is, hogy "nagyon hosszú ideig" fenntarthassa az alacsony kamatszintet. Idén várhatóan nem emel kamatot az MNB, a jelenlegi inflációs és gazdasági kilátások figyelembe vételével szigorítás legkorábban 2016 utolsó negyedévében jöhet - vélik az Erste elemzői.