A magyar gazdaság kilátásai lényegében változatlanok: kizárólag az export hozhat némi kis növekedést, csak abban bízhatunk, hogy Németország jobban tud teljesíteni a régiójánál és ezzel Magyarországot is kihúzza a gödörből - hangzott el a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt sajtóbeszélgetésén. A cég elemzője szerint az infláció év eleji csökkenésében elsősorban a rezsicsökkentés játszott szerepet, az év második felében ezt ellensúlyozhatja a gyenge forint.

A rezsicsökkentés a lakosságnál pozitív hatást tud kifejteni, azonban a vállalatoknál nem érezteti hatását. Ezzel szemben az üzemanyagok árának további emelkedése a gazdaság egészébe begyűrűzhet - véli Háda Bálint. A fentiek miatt az elemző az év egészében 3,6 százalékos inflációra számít annak ellenére is, hogy az első hónapokban a 3 százalékos jegybanki cél alá esett a pénzromlás üteme. Háda szerint jövőre sem fog éves átlagban 3 százalék alá csökkenni az infláció.

Az euró/forint árfolyam 307-nél egy komoly ellenállásba ütközött, majd az új jegybanki vezetés a félelmekhez képest óvatos döntést hozott, ez okozott egy korrekciót az árfolyamban. Tartósan erős forintárfolyamhoz a következő hetekben-hónapokban legalább 290-ig kellene erősödni, hogy megtörjön a négy éve fennálló gyengülő trend - hangsúlyozta Háda Bálint.

Az elemző szerint minél tovább marad fenn a gyenge forint, annál hamarabb fog ez megjelenni az inflációban is. Ha pedig őszig sem sikerül 300 alá visszakapaszkodni, akkor az előbb-utóbb kamatemelésekre kényszerítheti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB). Éppen ezért azt gondolja, hogy a mostani 5 százalékról előbb folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, ősztől viszont szigorítani kell, így az év végén 5,5 százalékos lehet az alapkamat. A szigorítás akár hamarabb is bekövetkezhet, ha elillan az optimizmus a nemzetközi piacokról, hiszen a márciusi 25 bázispontos kamatvágás is csak annak volt köszönhető, hogy viszonylag jó a hangulat a piacokon a ciprusi történések ellenére is.

A Quaestor szakemberei szerint a költségvetési hiány az idén 2,8 százalékos lehet, de ehhez könnyen lehet, hogy további intézkedésekre lesz szükség. Azonban ők úgy vélik, hogy a kormány meg fogja tenni a szükséges kiigazításokat annak érdekében, hogy júniusban Magyarország kikerülhessen az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól.