A magyar bankok viselnék a terhek nagy részét az új devizahiteles mentőcsomagból - mondta Patai. A könnyítő program elmondása szerint a bankok javaslatán alapul. Azt mondta, az új terv több évre elosztva több százmilliárd forintba kerülne a bankoknak, az állam a költségek kisebb részét viselné. A tárgyalások Patai szerint csütörtökön folytatódnak.

Patai Mihály szerint a bankok viselik majd a terhek jelentős részét, az állam és a devizahitelesek pedig a kisebbik részét. Mint mondta, a javaslatcsomagjuk figyelembe vette a kormány kéréseit is.

Két megoldást javasol a Bankszövetség

A devizahitel-mentéssel kapcsolatban két, hatástanulmánnyal alátámasztott, átszámolt javaslatot vitt át a mai napon a Magyar Bankszövetség elnöksége a Nemzetgazdasági Minisztériumba - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Sütő Ágnes, a Bankszövetség kommunikációs vezetője. A szövetség képviselői 3 eszköz alkalmazását vizsgálták meg, ezek kombinációi közül tették le a voksot a szerintük a devizaadós probléma megoldásában legjobbnak tartott megoldás mellett. A három eszköz, amelyet vizsgáltak egy árfolyamgát típusú védelem, a mai árfolyamgát továbbgondolása, kedvezményes átváltás (forintosítás) és kamattámogatás bevezetése volt. A banki javaslat - összhangban a kormányzati elképzelésekkel és az eddigi adósmentő gyakorlattal (árfolyamgát) - a tehermegosztásra épül, azaz az adós, a bankok és az állam között osztaná szét az intézkedések terhét.

A Napi Gazdaság információi szerint a javaslat a nem devizahitelesek problematikáját is vizsgálat alá vette, valamint a bankok külön javaslatot terjesztettek elő a 90 napnál régebbi tartozással bíró adósok támogatására is.

A devizahiteles mentőcsomagról megjelent első hírek hatására kissé tovább gyengült a forint, így az euró jegyzései átlépték a 300-as szintet.