A Katasztrófavédelem adatai szerint a téli hónapokban naponta átlagosan harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, ez a szám az adventi időszakban a negyvenet is elérheti egyes esetekben. A legtöbb tűz azonban megelőzhető lenne egyszerű odafigyeléssel és a legfontosabb szabályok betartásával.

Mi okozhat bajt?

Az egyik legkomolyabb veszélyforrást az adventi koszorúkon található gyertyák és mécsesek jelenthetik. Fontos, hogy ezeket sose hagyjuk felügyelet nélkül, mivel egy véletlen felborulás akár teljes lakások leégést is okozhatja.

A fényfüzérek is komoly veszélyforrást jelentenek, ugyanis a hatósági vizsgálatok ellenére is rengeteg silány minőségű termék van a piacon. De a minőségi termékek is okozhatnak tüzet, ha nem megfelelően használjuk őket, például a vezeték megtörése vagy megolvadása is tűzveszélyes helyzetet teremthet. A füzéreket éjszakára sose hagyja áram alatt, mindig húzza ki a konnektorból.

A konnektorok túlterheltségére is érdemes odafigyelni, ugyanis a sok égősor és az ajándékba kapott elektromos kütyü rengeteg energiát használhat egyidejűleg, ami akár tűzveszélyes is lehet.

A lakosság kétharmada állít karácsonyfát, ami akár igazi, akár műanyag, szintén tűzveszélyes lehet. Fontos, hogy sem gyertyát, sem csillagszórót ne tegyünk a fára, és figyeljünk, hogy a közvetlen közelében ne legyenek könnyen lángrakapó anyagok, pl.: függöny. 

A karácsonyi sütés-főzés a legtöbb családban sok stresszel jár, ilyenkor pedig könnyen hibázik az ember. A korszerű konyhákban napjainkra már számos technológia – például párolás, szuvidálás, air frying vagy forró levegős fritőz használata – áll rendelkezésre, hogy az ételek elkészítése során kíméletes módszerekkel készíthessünk igazán omlós, zamatos ételeket. Az egészségünk mellett a biztonság miatt is érdemes ezeket az elkészítési módokat használni, így ugyanis mivel nincs gyulladási hőmérséklet, tehát égés sem, azaz nem ég oda, amit készítünk, nem keletkeznek az egészségre káros égéstermékek, mint ahogy nem keletkezik füst sem.

Ha mégis a hagyományos módszerekkel főzünk-sütünk, akkor néhány hasznos tippet érdemes betartani:

  • Ha a tűzhelyen felejtettük az olajat és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert az égő olaj ki fog robbanni az edényből és mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet.
  • Ha a sütőben gyulladna meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt és várjuk meg, amíg elalszik a tűz. Néhány perc után nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki a szabadba az odaégett ételt.

Ezeket a veszélyeket érdemes elkerülni ahogy csak tudjuk, ehhez ráadásul nagy segítség lehet a technológiai fejlődés. Ma már a vágott fenyőket igazinak tűnő műfenyőkre, a hagyományos kanócos gyertyákat és mécseseket pedig elektromos égőkre cserélhetjük.

Mit tehetünk még?

A lakástüzek megelőzése érdekében érdemes füstérzékelőt szerelnünk a lakásba. Fontos hangsúlyozni, hogy a füst- és szén-monoxid-érzékelő nem egymás helyettesítői, hanem kiegészítői, hiszen a füstjelzőnek „szeme van”, a CO-érzékelőnek pedig „orra”. Előbbi a levegőben szálló részecskék koncentrációja miatt riaszt (ezért sem szabad olyan helyre tenni, ahol felcsaphat környezetében a gőz), a másik pedig a gáz jelenlétét érzékeli.

Plusz egy veszély

A lakástüzek harmadik leggyakoribb oka a dohányzáshoz köthető, a téli hónapokban pedig a hideg miatt sokan inkább a lakásban cigarettáznak. Az is veszélyes, ha valaki nem figyel a parázsra, de van még rosszabb, ha valaki elalszik a kezében egy égő csikkel.

A technológia erre is kínál már megoldást, ugyanakkor a legjobb döntés, ha egyáltalán nem gyújtunk rá, vagy ha már dohányzunk, akkor mihamarabb leszokunk, mivel kizárólag csak akkor kerülhetők el teljes mértékben a dohányzás okozta egészségügyi ártalmak, ha nem fogyasztunk semmilyen dohány-és nikotintartalmú terméket. Akik valamilyen okból nem szoknak le, érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről. Ma már ugyanis vannak olyan füstmentes alternatívák, amelyek égés nélkül működnek, így használatuk során nincs nyílt láng, amely a lakástüzek okozója lehet.

Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia. Természetesen a dohányzás minden formája káros, így e technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely amellett, hogy függőséget okoz, megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát is.

Sokan nem tudják, de elsősorban nem a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. A füstben keletkező közel 7 ezer vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Füstmentes formába hozunk!

A Füstmentes formába hozunk kampány célja, hogy támogatást nyújtson a mindennapi ártalmak csökkentésében, valamint segítse további ismeretek megszerzését mindazok számára, akik készek arra, hogy megvalósítsanak egy fenntarthatóbb és biztonságosabb jövőt saját maguk és a környezetük számára.

Az ártalomcsökkentés mindennapi és egyszerűen megvalósítható lehetőségeiről ismeretterjesztő videókat és kreatív tartalmakat a fustmentes.hu weboldalon találhat.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.