A legtöbb településen a kommunális hulladék mellett elszállítják a kertben keletkezett zöldhulladékot is, amennyiben azt megfelelően – összekötözve vagy bezsákolva – készítik ki a ház elé. A falevelek, ágak, és a lenyírt fű összegyűjtésekor fontos odafigyelnünk a környezettudatosságra, mert bizony ez a „hulladék” komposztálás útján visszakerülhet a természet körforgásába.

A lehető legrosszabb, amit tehetünk, ha elégetjük a zöldhulladékot: egyrészt az égés során keletkező füst egészségtelen és környezetszennyező, másrészt – általánosságban – tilos is az avarégetés, és komoly bírságot kaphatunk érte.

Szabad? Nem szabad? 

Bonyolítja a helyzetet, hogy ahány önkormányzat, annyi szabályozás vonatkozik az avarégetésre. Néhány éve szigorított a kormány, így 2021 januárja után már nem az önkormányzatok dönthettek a tilalomról – viszont a bírságolás az ő hatáskörükben maradt. A koronavírus-járvány azonban bekavart a képbe: sok munkavállaló home office-ba „kényszerült”, és nekilátott rendbe tenni a saját portáját, kertjét. A járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt – egy kormányrendeletnek köszönhetően – ez az általános tiltás így végül mégsem lépett életbe, majd egy törvénymódosítással ismét önkormányzati hatáskörbe került az égetés szabályozása, illetve a bírságok mértékéről is a települések dönthetnek.

Mi tegyünk a zöldhulladékkal?

Több településen bevett gyakorlat, hogy a helyi képviselő-testület meghatározott bizonyos napokat, amikor mindenki szabadon égethet a saját telkén. Bevett szokás az is, hogy ősztől tavaszig tilos a tüzelés, viszont egyes önkormányzatok lehetőséget biztosítanak a lakosoknak, hogy a keletkezett zöldhulladékot – amennyiben azt nem tárolják vagy komposztálják otthon – elvihetik egy kijelölt lerakóba. A legtöbb helyen tavasztól ősz végéig egyébként hetente elszállítják a zöldhulladékot is – a szelektíven gyűjtött papír- és műanyaghulladékhoz hasonlóan.

A kertben keletkezett zöldhulladék felhasználására, feldolgozására több megoldás is van az elszállításon, elégetésen túl is:

  • komposztálással – akár vásárolt edénnyel, vagy otthon készített tárolóval – értékes növényi trágyához, humuszhoz juthatunk;
  • és az is egy megoldás lehet, hogy egyszerűen szétterítjük a telkünkön az avart, fűnyesedéket ott, ahol ez nem zavaró, hiszen az néhány hónap alatt lebomlik.

Égetés helyett van más alternatíva? 

Az égés egy olyan kémiai folyamat, amelynek során egészségre káros anyagok kerülnek a levegőbe. Ezért is lenne fontos, hogy égetés helyett más alternatívát találjunk a zöldhulladék felhasználására, akárcsak az életünk számos területén, mint például a közlekedés, a fűtés, vagy akár a főzés. Mindegyiknek van füstmentes változata, amellyel csökkenthetők az ártalmak. 

A dohányzásra ugyanez vonatkozik. A tudomány mai állása szerint ugyanis nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért. A cigaretta égése során keletkező füst közel 7 ezer vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 93-ról állapította meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA), hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. 

Ezért az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Ne szokjunk rá, vagy ha már élünk vele, akkor mihamarabb szokjunk le róla. Aki valamiért nem hagy fel a dohányzással, az is tájékozódhat az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

Ma már vannak olyan égés és füst nélkül működő technológiák, amelyek a cigarettánál lényegesen kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Ilyen a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, az e-cigaretta vagy a dohányhevítéses technológia. Azonban ezek a füstmentes alternatívák sem veszélytelenek, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely függőséget okoz, valamint egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A károsanyag kibocsátás csökkenés és az egészségügyi hatás vizsgálatára azonban hosszútávú kutatások szükségesek. Kizárólag a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek teljes mértékben a dohányzás ártalmai.

És ha minden tiltás és figyelmeztetés ellenére is égetünk?

Aki mégis szabálytalanul jár el a zöldhulladék égetése során, az súlyos bírsággal nézhet szembe: magánszemélyeknél általánosságban a büntetés 10-20 ezer forinttól indul, de akár 100 ezer forint is lehet.

Épp ezért a legjobb, ha kerüljük az égéssel járó tevékenységeket, de különösen a dohányzást, hiszen annak minden formája káros, ezért a legjobb, ha el sem kezdjük, vagy mihamarabb leszokunk róla. 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.