Az edp befejeződött, de a recesszió megmaradt, a recesszió véget ért, de fordulat nincs - nyitotta meg negyedéves makrokitekintő előadását Vértes András, a GKI Zrt. elnöke. Idén 0,3 százalékos növekedést vár a GKI, amely korábban stagnáló gazdasági teljesítményt jelzett. Elsősorban a mezőgazdaság várhatóan javuló teljesítménye miatt került sor a korrigálásra. Idén akár 20 százalékkal is javulhat tavalyról a mezőgazdaság növekedése, de valamivel javult az építőipar kilátása is. Jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedésre számítanak.

Fordulat azért nincs, mert nulla a fogyasztási prognózis, illetve stagnáló beruházási aktivitással számol a GKI. Vagyis a belföldi piac idén és jövőre is nyomott marad. Ráadásul a nemzetközi tőkepiacokon is egyre nőnek a kockázatok, ami bekerül a magyar monetáris rendszerbe is. Vagyis, ha az év második felében lesz globális pénzpiaci fordulat, ami a GKI szerint meg fog történni, akkor az MNB is rákényszerülhet, hogy nem sokára kamatot emeljen. Nem feltétlenül idén, de jövőre már elképzelhető a monetáris szigorítás.

A GDP 2014-ben 8 évvel korábbi, ezen belül a fogyasztás a 10 évvel ezelőtti szinten lesz. Ez a régiótól és az EU-tól is tartós és folyamatos leszakadást fog eredményezni. Nem felzárkózunk, hanem "lezárkózunk" az uniótól - foglalta össze sommásan gazdasági előrejelzését Vértes András.

Erősödik a globális turbulencia

A világban újabb jelentős ingadozások várhatók. Alapvetően az amerikai és a kínai bizonytalanságok miatt volatilis piaci mozgások lesznek. A világ aggódik, hogy mi lesz, ha véget ér a Fed mennyiségi lazítása. Kínában növekedési és banki likviditási problémák is ki fognak éleződni, ami miatt nagyon turbulens piaci hatásokra érdemes felkészülni - véli Vértes.

Ezek a turbulenciák szerint az EU-t is megviselhetik, bár itt számos stabilitási lépés segíti a stabilizációt. Ilyen például a bankunió kiépítésének folyamata, ami Vértes András szerint sajnos lassult. A világ oldaláról lesz javulás, de sok ingadozás és kockázat is.

Magyarország megy tovább a saját útján

A konjunktúraciklus mélypontján túl van az ország, de tartós kilábalás nem látszik. A konjunktúra index rövid távon szerény javulást jelez az idei évre. A két Varga-csomag ugyanakkor nagyon hasonlít a Matolcsy-féle korábbi kiigazításokra. Vértes szerint választási költekezést készítenek elő ezek a fiskális lépések, de ezeket nehéz számszerűsíteni, hiszen folyamatosan mozognak az intézkedések, például az önkormányzati adósság átvételére tervezett adókulcs "csődesemény" gyanús, ezért ezt valószínűleg vissza is kell vonni. (Ez meg is történt, de a bankok terhei tovább nőnek - részleteket erről itt olvashat.) Ráadásul egyre kiszámíthatatlanabb a magyar adókörnyezet. Olyan lépések történnek a tranzakciós költségek terén, hogy valószínűleg a készpénzforgalom fog növekedni a kormány szándékaival szemben - jósolja a GKI.

MNB hitelprogram

A jegybanki hitelprogramnak mérsékelt lesz a hatása a kutatók szerint. Ami várhatóan pozitív, hogy a jól működő cégek képesek lesznek drága hiteleiket lecserélni. A GKI szerint a nemzeti bank veszteségei nőni fognak, amit a költségvetésnek kell megtérítenie. Ráadásul kettős kamatrendszer alakulhat ki, ami széttöri a monetáris politika hatékonyságát.

Az állam egyre tovább terjeszkedik a gazdaságban. A legutóbbi példa erre a takarékszövetkezeti bankok államosítása. Nagy kérdés, hogy valóban szükséges-e 100 milliárd forintot az államnak erre fordítania. Valójában a piacot felosztó politika érvényesül. Direkt jövedelemnövekedésre lehet számítani: az egészségügyben és az oktatásban.

Senki tulajdona nincs biztonságban Magyarországon Vértes szerint. Ez részben az oka, miért szakad le az ország a régiótól. "Már nem Csehországgal és Szlovákiával, hanem lassan Boszniával versenyzünk" - jósolja a GKI elnöke.

Költségvetés: nem fenntartható az egykulcsos adó

A választási lazítás mértékétől függően fog kialakulni a hiánypálya, de 3 százalék körül történik az intézkedés. A költségvetési törvény lényegében elismerte, hogy nem tartható az egykulcsos adó. Egyfelől a magas jövedelműeknél az egyéni nyugdíjjárulék-plafont ugyanis eltörölték, egymillió forintos jövedelem felett emiatt megugrik a közteherfizetés.A kamatok esetén is történt intézkedés a progresszív adózás irányába azáltal, hogy a kamatadó mellé ehot vezet be. A GKI szerint ez nem baj, válság esetén ugyanis muszáj a tőkejövedelmeket jobban megadóztatni.

"Az ágazati adók terjednek, mint a vírus" - mondja Vértes. A banki hitelek minőségében csak romlás van a GKI szerint. Ez nyilvánvalóan nagyon jelentős akadálya annak, hogy a hitelezés helyreálljon.

A magyar gazdaság egy valamiben teljesít jól: javul az ország külfölddel szembeni finanszírozási képessége, idén ez 5 milliárd euró lehet. E mellett a lakosság megtakarításokra van kényszerítve. Minimális fogyasztás növekedés bár elképzelhető, összességében ez a szegmens idén legjobb esetben is nulla körüli teljesítményt nyújthat.

Évtizedes lemaradásban a beruházások

A lényeges nagyberuházó ágazatok esetében nincs pozitív tendencia. Egyedül a feldolgozóiparban történnek beruházások. Minden más szegmensben 13-14 évvel ezelőtti szinteken vannak a beruházások.

GKI-Erste konjunktúra indexe kétéves csúcson van, de még így is messze a historikus átlaga alatt mozog. A foglalkoztatottak száma a közmunkával emelkedik. A magánszektor valós foglalkoztatása viszont inkább lefele megy a GKI szerint. Vértes András azt mondja, hogy az ország kényszerű vagyonfelélésben, a tartalékok elfogyasztásában van.