A GKI konjunktúra index – vagyis a vállalati és lakossági kilátások összefoglaló
mutatója – májusban hibahatáron belül, szűk 1 ponttal csökkent az előző hónaphoz
képest.

A vállalkozói szektor kilátásairól szóló üzleti bizalmi index, konjunktúra-mutató tavaly július óta egy rendkívül szűk sávban ingadozott, és májusban is csak hibahatáron belül, 1 ponttal csökkent az előző hónaphoz képest – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt közleményében.

Egyedül az építőipari cégek körében következett be markánsan kedvező változás (3 pontos emelkedés). Itt a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások is érezhetően javultak.

Az üzleti bizalmi index

A kereskedelemben változatlan a kép, de az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség kissé csökkent. A következő három hónapban várható megrendelések értékelése viszont kedvezőbbé vált.

Az iparban és az üzleti szolgáltatások terén némileg romlottak a várakozások (1-2 pontos esés). 

A saját termelésű készletek megítélése kedvezőbb lett az áprilisainál, a következő három hónapban várható termelési kilátás viszont érdemben romlottak. 

A szolgáltató ágazatban kedvezőtlenebbé vált az előző három hónap üzletmenetének megítélése. A következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozások pedig alig változtak. 

Májusban enyhén javult a vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága.

Az üzleti szféra összesített áremelési tervei májusban jelentősen, hat havi mélypontjukra estek.

Kiszámíthatóság

A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

A GKI fogyasztói bizalmi indexe, a januári-februári jelentős kilengés után májusra
„megnyugodott”, az előző hónaphoz képest a hibahatáron belül változott.

A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozóan a saját és az ország várható gazdasági helyzetét is enyhén javulónak, az elmúlt évben tapasztalt saját pénzügyi helyzetét pedig változatlannak értékelte.

A  nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése kissé romlott. Áprilishoz képest a lakosság inflációs várakozása némileg emelkedett, s a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.