Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi Intézetének oklevélátadó ünnepségén elmondta: megújították a felsőoktatás struktúráját, ami ebben az intézményben még inkább érezhető, hiszen együttműködnek az élelmiszeripar szereplőivel, így a technológia a mindennapok részévé válik.

A modellváltás óta a nemzetközi publikációk száma a MATE-n húsz százalékkal nőtt. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy akik a MATE-n diplomát szereznek, azok olyan egyetemen kapnak tudást, amely a világ felsőoktatási intézményeinek rangsorában a legjobb öt százalékban szerepel. Magyarországon további tíz elitegyetem létezik: tanulóik egy háromszázezres hallgatói közösséget alkotnak.

A végzett diplomások bérelőnye 40-60 százalék közötti lesz.

A mezőgazdaságon a világ szeme

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára leszögezte, közös feladatunk az erős magyar élelmiszeripar megteremtése, és egészséges élelmiszerek biztosítása az egész országnak.

Az elmúlt időszakban felértékelődött az agrárágazat, mert egyre több embernek kell biztosítani az élelmiszert egyre kisebb területről. A járvány, a háború, az infláció, az energiaválság és a klímaváltozás mind érintik az élelmiszerellátást, a friss diplomásoknak ezen kihívások között kell végezniük a munkájukat

– mutatott rá Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az intézményvezető elmondta: a feldolgozóiparban ma számos lehetőség adódik, kiemelt ágazatról van szó óriási fejlesztési potenciállal, ráadásul rengeteg forrás áll rendelkezésre.

Gyuricza Csaba szerint a magyar vidék jövője múlik azon, sikerül-e a klímaváltozásnak megfelelő technológiákat kidolgozni. Az a kérdés végső soron, hogy ökológiai katasztrófa vagy technológiai paradicsom következik-e.