A speciális eszközt akkor alkalmazzák, amikor daganatos áttét alakul ki a tüdőben, ugyanis a tüdő frekventált helye a daganatok, áttétek kialakulásának. Ha sok áttét van és kiveszik azokat, akkor gyakorlatilag nem marad tüdőszövet, nem marad felület a légzéshez. Ugyanis a daganat mellett ép tüdőszövetet is kivesznek, ha nem a lézerrel operálnak - magyarázta a portálnak Rényi-Vámos Ferenc professzor,  aki maga is tüdősebész

„A lézerrel csak a rosszindulatú, daganatos áttéteket tudják eltávolítani, akár húsz darabot is, úgy, hogy ennek ellenére marad elég légzőfelület a tüdőben. A lézerkéses eljáráshoz képest például a hagyományos műtétnél a rosszindulatú elváltozás mellett eltávolítanak ép tüdőszöveteket is” – mondta Rényi-Vámos Ferenc. Egyben hangsúlyozta, hogy az eszköz nem alkalmas a tüdőből kiinduló primer tüdőrákok műtétjére, ezzel csak a tüdőben keletkezett áttéteket lehet eltávolítani.

Hozzátette, hogy a 2013-ban beszerzett lézerkéshez képest ez az eszköz még precízebb, még pontosabban dolgozik, illetve van mód arra is, hogy az ún. kulcslyuksebészeti eljárásoknál is alkalmazzák. Az eszközt,a melyből az országban egyetlen darab van,  megfelelő oktatás után minden hazai mellkassebész tudja használni.

Rényi-Vámos professzor a portálnak elmondta, hogy a 60 millió forintos lézerkést magánforrásból, Szíjj László magánalapítványa, a Duna Bonum pénzügyi támogatásával tudta megvenni az OOI Mellkasi Központja. Az intézet korábbi lézerkés-beszerzését is magánadomány, a Duna Aszfalt pénzügyi segítsége tette lehetővé.