Az oktatásért felelős tárcával stratégiai partnerként együttműködő Tempus Közalapítvány honlapján megjelent pályázati felhívás szerint a program célja, hogy a modellváltó egyetemek diákjai, oktatói és kutatói a magyar gazdaság és társadalom fejlesztésére alkalmas tapasztalatokat szerezzenek a világ vezető egyetemein.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára a Tempus Közalapítvány szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a sikeres magyar felsőoktatás feltétele a nemzetközi csereprogramokban való részvétel.

Jelenleg 10 ezer egyetemi polgár vesz részt ilyen programokban, ám a Pannónia Program elindításától azt várják, hogy 2030-ra ez a szám megduplázódjon.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program 2024-ben 8 ezer diáknak, oktatónak és egyetemi munkatársnak teszi majd lehetővé, hogy a világ bármely felsőoktatási intézményében szerezzenek tapasztalatot. Az alapítvány jelenleg a világ 99 egyetemével tartja a kapcsolatot.

A részvételt havi 350-500 ezer forintos ösztöndíjjal támogatja a Pannónia Program. A forrás 20 százaléka, tehát 2 milliárd forint a magyar egyetemi polgárok a világ 250 legjobb egyetemére való eljuttatását szolgálja.

Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a pályázatra január 15-től január 29-ig pályázhatnak a felsőoktatási intézmények. A tervek szerint a kuratórium február végéig meghozza a döntést a pályázatokról.

Hankó Balázs szerint a kormány az elmúlt években sikeresen megújította a magyar felsőoktatást. Ennek eredménye, hogy már 12 magyar egyetem tartozik a világ legjobb egyetemeinek 5 százalékához. A minisztérium célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ száz legjobb és legalább három az európai száz legjobb felsőoktatási intézmény közé tartozzon.

(Gyurka Eszter)

Erasmus+ és Horizont Európa: lejárt a határidő

A BME már több mint 11 millió euró támogatást kapott a Horizont Európa program keretében, mivel nem modellváltó egyetem, ezért továbbra is részt vehet a keretprogramokban. Navracsics Tibor korábban azt mondta, november 23-ig meg akarnak állapodni az EU-val a Horizont és az Erasmus programokról, egyelőre erről semmi hír.Bővebben --->