Az Európai Parlament november 22-i strasbourgi plenáris ülésén fogadták el az Európai Unió 2024-es költségvetését, amiben többek között 85 millió euróval növelték a Horizont Európa programra szánt forrásokat és 60 millió euróval az Erasmus+ program, és 20 millió euróval a LIFE program éves finanszírozását.

Tempus Közalapítvány szerint november 23. az a határidő, ameddig a kizárt egyetemek még elnyerhetik az Európai Bizottság beleegyezését, és megkaphatják az uniós támogatást az egyetemi hallgatók és oktatók külföldi mobilitását támogató Erasmus+ és Horizont Európa programokra. Korábban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Economxnak a Semmelweis Egyetemen azt mondta:

az a cél, hogy november 23-ig megállapodjunk az Európai Unióval az Erasmus és a Horizont programokról.

De egyelőre nincs megegyezés az Európai Bizottság és Magyarország között a hallgatói és a kutatói programokról. Mint ahogy arról már többször írtunk: az idei év januárjában az Európai Bizottság összeférhetetlenségre hivatkozva befagyasztotta 21 alapítványi egyetem uniós támogatását: azt kifogásolták többek között, hogy aktív politikusok is jelen vannak a modellváltáson átesett intézmények kuratóriumaiban.

Izmokat kell gyúrni

Bár van egy tanácsi határozat, de tudjuk, hogy meg fog oldódni a probléma az Európai Bizottság és Magyarország között, mondta Lengyel László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) tartott szerda délutáni konferencián.

Addig is amíg a csereprogramokról nem sikerül megegyezni, izmokat kell gyúrni, kapcsolatokat kell építeni. Kiemelte: ez olyan, mint a bajnokok ligája a fociban: ha nemzetközi szinten szeretnénk szerepelni, akkor eléggé láthatónak kell lenni ahhoz, hogy észrevegyék a kutatócsoportokat.

Lengyel László
Lengyel László
Kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Korábban egy másik konferencián beszélt arról, hogy ez egy átmeneti helyzet, nem kizárva vagyunk a programokból. 2022-höz képest 2023-ban a pályázatok száma bár csökkent, de lehetett azért nyerni is, hangsúlyozta az NKFIH elnökhelyettese. Példaként említette, 2022-ben 26 modellváltó egyetem nyert 6,5 millió euró forrást pályázat során, 2023-ban pedig 11 felsőoktatási intézmény nyert 4 millió eurót.

Mi az a Horizont Európa program?

A Horizont Európa, az Európai Unió 2021 és 2027 közötti hétéves kutatási és innovációs keretprogramja összesen 95,5 milliárd eurós keretösszeggel áll a kutatócsoportok rendelkezésére. Az EU legambiciózusabb keretprogramja az előző, Horizont 2020 keretprogramhoz képest 30 százalékkal több forrást biztosít az európai kutatási kiválóság és az áttörést hozó innovációk támogatására, valamint a legfontosabb társadalmi kihívások kezelésére.

A BME-s siker titka

A BME a Horizont Európa keretprogram elődjében, a 2014-2020 között működő Horizon2020 keretprogramban 67 nyertes pályázattal és több mint 18 millió euró elnyert támogatással a legsikeresebb magyar pályázó volt. A Horizont Európa program keretében 2023. novemberéig 28 műegyetemi projekt nyert, ebből 6 szerződéskötés alatt áll, a BME számára megítélt támogatás 11 182 636 euró volt.

A BME, mivel nem modellváltó egyetem, ezért továbbra is részt vehet a programokban. Lengyel László a szerdai konferencián úgy fogalmazott, számoljunk le a mítoszokkal, legyenek láthatóak a kutatók, ez nem egy sprintfutás, hanem maraton, a pályázati sikerek kulcsa az együttműködés.

A BME egyébként az egyetlen olyan magyar egyetem, ahol olyan kompetencia központot alakítottak ki, ahol mindenki megtalálhatja a maga kutatási területét. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) olyan szolgáltatást nyújt a hallgatóknak, kutatóknak, ahol segítenek a projekteket megtervezni.

A FIEK híd az ipar és az egyetemek között, erről Bózsik András, a Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ pályázatkezelési osztályának vezetője beszélt. Először a kutatók megálmodják azt a területet, amivel szeretnének egyénileg foglalkozni. A tanszékvezetők segítenek abban, hogy mi az ami most kurrens, és mi az amivel érdemes foglalkozni.

A pályázatokba állami és európai források kerülnek, és magánfinanszírozást is igénybe vesznek. A BME azért a legjobb erre a feladatra, mert Magyarországon és a régióban is a második legnagyobb egyetem, ahol a Horizont Programok jól futnak. Harminc év alatt 322 nyertes projekt valósult meg.

Hivatalos! Az Európai Bizottság közel egymilliárd eurót szabadít fel hazánk számára

Az Európai Bizottság honlapján megjelent a hír, hazánk pénzhez jut, igaz, a rendszeres kifizetésekhez végig kell járni a huszonhét mérföldkövet. Bővebben --->