Az ország nagy részében zökkenőmentesen sikerült visszaállni január 1-jétől a járási rendszerre - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök Vásárosnaményban tartott kihelyezett kormányülést követő, a meghirdetetthez képest közel egy órás csúszással elkezdődött tájékoztatóján. Egyebek közt kifejtette: az idén nőni fog a nyugdíjak vásárlóértéke, van pénz arra, hogy segély helyett közmunkában vegyenek részt az érintettek. Egyes várakozásokkal szemben a miniszterelnök nem utalt az MNB új vezetőjének lehetséges kilétére.

A kabinet viszont döntött az e-útdíj ügyében: újabb pályázat kiírása helyett a kormány és az állami szervek saját hatáskörben, közbeszerzési eljárás nélkül valósítják meg a bevezetést. "Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő" - fogalmazott.

Orbán szavaiból kiderült, a szükséges eszközöket, megoldásokat magyar mérnökök és informatikusok fejlesztik majd ki, a második félévre tervezett 75 milliárd forintos költségvetési bevétel így be fog folyni.

"Mindegyik költségvetést, amelyet én terjesztettem be a parlament elé, a kormány képes volt végrehajtani. Most is ez a helyzet. (...) Mindenki nyugodjon meg, ez a költségvetés - éppúgy, mint a 2012-es, a 2011-es - meg fog állni a lábán, és meg fogja hozni a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a kívánt pénzügyi eredményeket" - mondta a kormányfő.

A rezsicsökkentés törvénybe foglalásának idejét firtató kérdést megkerülve a miniszterelnök elmondta: a rezsicsökkentésről döntött a kormány, a kabinet által felállított két bizottság fog február elején jelentést tenni, hogy megvalósult-e a 10 százalékos csökkentés.  Akkor tudunk további csökkentésről dönteni, ha látjuk a mostani döntés eredményét - fogalmazott Orbán. Hozzátette: a kormány mai ülésén arról is döntött, olyan számlaképet kell előállítania a szolgáltatóknak, amiből a fogyasztók megértik, miért és mennyit fizetnek - ez demokráciakérdés is.

Orbán Viktor és Czomba Sándor

A pénztárgépek NAV-val történő összekötéséről Orbán kijelentette, olyan csúszás, ami a tervezettnél nagyságrenddel kisebb bevételt jelentene, nem lesz. (Ezt megelőzően a kormányszóvivő is hasonlóan nyilatkozott.)

Orbán arról is beszámolt, hogy a kormány döntése szerint 200-300 fős munkahelyteremtő beruházáshoz ad támogatást Vásárosnaményban, ha a városvezetők meg tudnak egyezni a Belügyminisztériummal. Lakmuszpapírnak tekintjük Naményt illetve Bereget, hogy sikeres-e a kormány munkahelyteremtő programja országosan - fogalmazott a miniszterelnök.

Harminchárom járás tartozik majd az úgynevezett szabad vállalkozási zónához - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a tájékoztatón. Közölte, a zónához tartozó járások többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Czomba szerint azok a foglalkoztatáspolitikai eszközök, amelyeket az eddigi kormányok használtak, nem alkalmasak a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségek csökkentésére, és különösen nem az ebből eredő feszültségek kiküszöbölésére. Ezért a kormány új lehetőséggel, a szabad vállalkozási zónák létrehozásával próbálkozik. Ennek lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni - fogalmazott az államtitkár.