A Gázai övezetből való kivonulás óta eltelt 18 év alatt Izrael kétszer is megszállta a területet. Az első alkalom az „Öntött ólom” hadművelet volt, amely 15 napos szárazföldi inváziót jelentett 2009 januárjában. A második alkalmat a „Védelmező penge” hadművelet jelentette 2014-ben, amelyben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) 19 napot töltöttek ott.

Hamarosan közeleg a harmadik szárazföldi invázió, válaszul a Hamász támadására, és az izraeli civilek lemészárlására. Ez az ostrom nagyobbnak, hosszabbnak és erőszakosabbnak tűnik, mint bármi, ami korábban volt. Brutális városi harc vár az izraeli hadseregre Gázában – állapította meg elemzésében The Economist.

Izraeli tisztviselők szerint például a légierő már nem alkalmazza a „tetőkopogtatás” taktikáját, amikor korábban úgy figyelmeztették a bent lévőket a légicsapásokra, hogy először ártalmatlan lövedéket indítottak a megcélzott épületre.

Az izraeli hadsereg szerint több százezer katonájuk tartózkodik Gáza közelében, és „készen áll a ránk bízott küldetés végrehajtására”.

Hogyan tervelte ki egy titkos Hamász-parancsnok az Izrael elleni támadást?

Mohammed Deif, aki hét izraeli merényletet élt túl, egyik szemét és családját elvesztette, soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. Így amikor a Hamász tévécsatornája bejelentette, hogy beszélni fog, a palesztinok tudták, hogy valami jelentős dolog készül. Bővebben --->

A BBC jelentése szerint Gázában szerda kora délután megszűnt az elektromos szolgáltatás, miután a terület egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag. A Hamász hétvégi támadása óta Izrael ostrom alá vette Gázát, megszakítva áram-, üzemanyag-, élelmiszer-, áru- és vízellátását. Ez azt jelenti, hogy az emberek generátorokra fognak támaszkodni az elektromos áramért, amennyiben van üzemanyaguk a működtetéshez.

A gázai palesztin egészségügyi minisztérium szerda déli jelentése szerint eddig 1055-an haltak meg és több mint 5100-an megsebesültek az izraeli légicsapásokban, az áldozatok, sérültek közel 60 százaléka nő és gyermek.