Izrael legkeresettebb embere a Hamász által sugárzott szombati hangfelvételen, jelezte, hogy a támadás bosszú volt a jeruzsálemi Al-Aksza mecset elleni izraeli támadásokért.

Egy, a Hamászhoz közel álló gázai forrás szerint 2021 májusában, az iszlám harmadik legszentebb helye elleni, az arab és muzulmán világot feldühítő rajtaütés után kezdte el Mohammed Deif tervezni az akciót, amelynek során eddig már több mint 1200 ember halt meg Izraelben.

Ezt azok a jelenetek és felvételek váltották ki, amelyeken Izrael megrohamozza az Al-Aksza mecsetet a ramadán alatt, veri az imádkozókat, megtámadja őket, idős és fiatal férfiakat hurcol ki a mecsetből. Mindez feltüzelte és lángra lobbantotta a haragot

– mondta el a forrás a Reutersnek.

Több mint két évvel később a szombati támadás arra késztette Izraelt, hogy hadat üzenjen, és megtorló csapásokat mérjen a Gázai övezetre, amelyekben keddig több mint 800 ember halt meg.

Mohammed Deif, aki hét izraeli merényletet élt túl, legutóbb 2021-ben, ritkán beszél, és soha nem jelenik meg a nyilvánosság előtt. Így amikor a Hamász tévécsatornája bejelentette, hogy szombaton beszélni fog, a palesztinok tudták, hogy valami jelentős dolog készül.

„Ma az Al Aksza dühe, népünk és nemzetünk dühe robban ki. A mi mudzsahedinjeink (harcosaink), ma van a ti napotok, hogy megértessétek ezzel a bűnözővel, hogy az ő ideje lejárt” – mondta Deif a felvételen.

Deif holléte ismeretlen, bár valószínűleg Gázában van, az enklávé alatti alagutak labirintusában. Egy izraeli biztonsági forrás szerint Deif közvetlenül részt vett a támadás megtervezésében és végrehajtásában.

Az 1965-ben született Deifről mindössze három kép maradt fenn: egy 20-as éveiben járó, egy másik, amelyen maszkban látható, és egy árnyékkép, amelyet a hangfelvétel sugárzásakor használtak.

Két agy, egy ötletgazda

Palesztin források szerint az egyik ház, amelyet az izraeli légicsapások az éjszaka folyamán Gázában értek, Deif apjáé volt. A források szerint Deif testvére és két másik családtagja is meghalt a csapásban.

A Hamászhoz közel álló forrás szerint a támadás előkészítéséről szóló döntést a Hamász Al-Kasszam Brigádjait irányító Deif közösen hozta meg a Hamász gázai vezetőjével, Jehja Sinwarral, de nem volt egyértelmű, hogy ki volt a tervező.

Két agy van, de egy az ötletgazda

– mondta a forrás, hozzátéve, hogy a műveletről szóló információkról csak néhány Hamász-vezető tudott.

Akkora volt a titkolózás, hogy Irán, Izrael esküdt ellensége és a Hamász fontos pénzügyi, képzési és fegyverkezési forrása csak általánosságban tudott arról, hogy a mozgalom egy nagyszabású műveletet tervez, és nem ismerte az időzítést vagy a részleteket, a csoport gondolkodását ismerő regionális forrás szerint.

A forrás azt mondta a Reutersnek, hogy bár Teherán tudott arról, hogy nagyszabású hadműveletre készülnek, azt nem tárgyalták meg a Hamász, a palesztin vezetés, az Irán által támogatott Hezbollah libanoni fegyveres szervezet és Irán közös műveleti szobáiban.

Ez egy nagyon szűk kör volt

– mondta a forrás.

Irán legfőbb tekintélye, Ali Khamenei ajatollah kedden kijelentette, hogy Teheránnak nem volt köze az Izrael elleni támadáshoz. Washington azt mondta, hogy bár Teherán bűnrészes volt, nem rendelkezik olyan hírszerzési információkkal vagy bizonyítékokkal, amelyek Irán közvetlen részvételére utalnának a támadásokban.

A Deif által kigondolt terv hosszas megtévesztésre alapult. Izraellel elhitették, hogy a Hamász, Izrael esküdt ellenségének, Iránnak a szövetségese, nem érdekelt a konfliktus kirobbantásában, és ehelyett a gazdasági fejlődésre összpontosít Gázában, ahol a mozgalom a kormányzó hatalom. De miközben Izrael gazdasági ösztönzőket kezdett nyújtani a gázai munkásoknak, a csoport harcosait kiképezték és gyakoroltak, gyakran az izraeli hadsereg szeme láttára

– mondta egy Hamászhoz közeli forrás.

Két éve készültünk erre a csatára

– mondta Ali Baraka, a Hamász külkapcsolatokért felelős vezetője.

A nyugodt hangon beszélő Mohammed Deif a felvételen elmondta, hogy a Hamász többször figyelmeztette Izraelt, hogy hagyjon fel a palesztinok elleni bűncselekményekkel, engedje szabadon a foglyokat, akiket szerinte bántalmaznak és kínoznak, és hagyjon fel a palesztin földek kisajátításával.

Árnyékban élve

A terrorista vezető Mohammad Masri néven született 1965-ben, az 1948-as arab-izraeli háború után létrehozott Khan Yunis menekülttáborban, és Mohammed Deif néven vált ismertté, miután csatlakozott a Hamászhoz az 1987-ben kezdődött első intifáda, azaz palesztin felkelés idején.

Izrael 1989-ben letartóztatta, és mintegy 16 hónapot töltött fogságban – mondta egy Hamász-forrás a Reutersnek.

Deif a gázai Iszlám Egyetemen szerzett tudományos diplomát, ahol fizikát, kémiát és biológiát tanult. Vonzódott a művészetekhez, az egyetem szórakoztató bizottságát vezette, és vígjátékokban lépett színpadra.

A Hamász ranglétráján felfelé emelkedve Deif fejlesztette ki a csoport alagúthálózatát és bombakészítési szakértelmét. Évtizedek óta Izrael legkeresettebb személyek listájának élén állt, és személyesen felelősnek tartották több tucat izraeli öngyilkos merényletben bekövetkezett haláláért.

Deif számára élet-halál kérdése volt, hogy az árnyékban maradjon. Hamász-források szerint az egyik szemét elvesztette, egyik lábán pedig súlyos sérüléseket szenvedett az egyik izraeli merényletkísérlet során.

Felesége, 7 hónapos fia és 3 éves lánya 2014-ben egy izraeli légicsapásban vesztette életét.

Ő megfoghatatlan. Ő az árnyékban élő ember

A videókon álarcban van, vagy csak az árnyéka látható. Nem használ modern digitális technológiát, például okostelefont – mondta a Hamászhoz közeli forrás.

Már több mint 1200 izraeli halálos áldozata van az Izrael elleni támadásának

A hadsereg szerint több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A The Times of Israel című lap az izraeli egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 26 sebesült állapota válságos. Bővebben >>>