Egy szemtanú és a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az öt ember akkor halt meg, amikor legalább az egyik ejtőernyő nem nyílt ki, és a segélycsomag rájuk zuhant –számolt be róla a BBC a CBS alapján.

Az AFP hírügynökség egy gázai orvost idézett, aki szerint öt ember halt meg. A BBC ezt független módon nem ellenőrizte.

Nem világos, hogy melyik légierő volt érintett az incidensben.

Az Egyesült Államok, Jordánia, Egyiptom, Franciaország, Hollandia és Belgium az elmúlt napokban segélyszállítmányokat dobott le Gázába, mivel a lakosság körében egyre nagyobb az éhínség miatti aggodalom.

A jordániai állami televízió egy forrást idézve tagadta, hogy jordániai repülőgép vett volna részt az incidensben. Egy amerikai tisztviselő a CBS-nek elmondta, hogy az első vizsgálat szerint nem amerikai légi járművet használtak.

A CBS News jelentése szerint az incidens helyi idő szerint 11:30 körül történt. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága megerősítette, hogy a Jordán Királyi Légierővel közös légi segélyszállítást hajtottak végre a Gázai övezetbe helyi idő szerint körülbelül 13:30-kor.

Az ENSZ szerint Gáza 2,3 millió lakosának negyede az éhínség szélén áll, és gyerekek halnak éhen.

A közösségi médiában pénteken közzétett és a BBC News által ellenőrzött videón az látható, amint egy C-17-es teherszállító repülőgépből segélyt dobnak le a Gázavárostól északra fekvő al-Shati felett, egy olyan területen, amelyet az elmúlt hónapokban nagyrészt elzártak a segítségnyújtástól.

Míg a nagyméretű segélycsomagok többsége kibontott ejtőernyővel esik le, egy nem nyílt ki. Nem tudjuk, hogy ez a felvétel rögzíti-e azt az incidenst, amelyben állítólag emberek haltak meg.

A segélyszervezetek kritikusan nyilatkoztak a légiakciókról, mondván, hogy azok a végső megoldásnak bizonyultak, és nem voltak képesek kielégíteni a megugró szükségleteket.

Pénteken az EU, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és mások közölték, hogy tervezik egy tengeri útvonal megnyitását a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok célba juttatására, amely a hétvégén megkezdheti működését.

Az Egyesült Államok azt mondta, hogy ideiglenes kikötőt épít, ahonnan közvetlenül Gázába lehet szállítani a segélyt, de amerikai tisztviselők szerint hetekig fog tartani, amíg ez elkészül.

A nyugati országok sürgetik Izraelt, hogy bővítse a segélyek közúti szállítását, több útvonal megkönnyítésével és további átkelőhelyek megnyitásával.

David Cameron brit külügyminiszter azt mondta: „Továbbra is sürgetjük Izraelt, hogy engedjen be több teherautót Gázába, mivel ez a leggyorsabb módja annak, hogy a segélyt eljuttassák a rászorulókhoz”.

Izrael tagadja, hogy akadályozza a segélyek bejutását Gázába, és azzal vádolja a segélyszervezeteket, hogy nem osztják szét a segélyeket.

A segélyszállító teherautók az egyiptomiak által ellenőrzött rafahi átkelőn és az izraeli ellenőrzésű Kerem Shalom átkelőn keresztül jutottak be Gáza déli részére. Az északi terület azonban, amely az izraeli szárazföldi offenzíva első szakaszának középpontjában állt, az elmúlt hónapokban nagyrészt el volt vágva a segélyektől.

Becslések szerint 300 000 palesztin él ott kevés élelemmel és tiszta vízzel.

A múlt héten több mint 100 ember halt meg, akik a növekvő kétségbeesés közepette próbáltak eljutni egy segélykonvojhoz. A palesztinok szerint a legtöbbjüket izraeli katonák lőtték le.

Az izraeli hadsereg, amely a segélyszállítmányokat felügyelte, pénteken azt mondta, hogy csapatai nem a segélykonvoj körül tartózkodó palesztinokra lőttek, hanem a közelben lévő "gyanúsítottakra", akiket fenyegetésnek tartottak.

Az izraeli hadsereg légi és szárazföldi hadjáratot indított a Gázai övezetben a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásait követően, amelyekben mintegy 1200 ember vesztette életét és 253 embert ejtettek túszul.