Az izraeli-gázai háború miatt, egyre többen bojkottálják a McDonald’s gyorsétteremláncot és a Starbucks kávéházláncot, amit a cégek kezdenek érezni bevételeikben – írja a Financial Times.

Starbucks elleni bojkott akkor vette kezdetét, amikor a cég beperelte a dolgozók szakszervezetét egy tavaly októberben közzétett bejegyzés miatt, amivel megsértették a védjegyre vonatkozó jogi szabályokat a cég nevének és logójának használatával, miközben szolidaritásukat fejezték ki a palesztinok iránt az X-en. A szakszervezet erre saját bírósági beadvánnyal válaszolt, rágalmazásra hivatkozva, szerintük a cég, a terrorizmus támogatásával vádolta meg őket.

Ezek után a médiában egyre több olyan videó bukkant fel, ami a Starbuck-os italok otthoni elkészítésére tanítja meg az embereket.

Bár a cég külön közleményt tett közzé arról, hogy nincs politikai programja, és az összes közösségi médiában közölt pletykát visszautasítja, világszerte elkezdték rongálni az üzleteiket.

Éves összevetésben azonban, a Starbucks bolti eladásai 5 százalékkal nőttek, a januártól tartó három hónapban, a Közel-Keleten viszont visszaesés tapasztalható, és az amerikai eladások is elmaradnak a szokásostól.

A McDonald’s sem úszta meg, a cég szerint, a nemzetközi licencelt részlegen a bolti értékesítések, a december végéig tartó három hónapban jelentősen elmaradtak az elemzők által korábban jósoltaktól.  

A lassulás elsősorban a közel-keleti éttermekben, valamint túlnyomó részt a muszlim országokban, például Indonéziában és Malajziában érzékelhető.

gyorsétteremlánc helyzetét az sem könnyíti, hogy egy palesztinpárti mozgalom tavaly támogatta a cég elleni bojkottot, miután a McDonald’s közölte, hogy több ezer ingyenes étkezést biztosít az Izraeli Védelmi Erők állományának.

Elkeseredettek vagyunk a dezinformáció és a pontatlan információk miatt, amelyek a közel-keleti konfliktusra adott válaszunkkal kapcsolatos álláspontunkról szólnak. A McDonald's nem finanszíroz és nem támogat egyetlen olyan kormányt sem, amely részt vesz ebben a konfliktusban

– mondta a gyorséttermi lánc vezetője, majd hozzá tette, hogy a licencpartnerek a cég jóváhagyása nélkül, tőlük függetlenül hajtották végre intézkedéseiket.