Rishi Sunak brit miniszterelnök egy huszárvágással elintézte, hogy szálka legyen a környezetvédők szemében. Azzal a lendülettel ugyanakkor nagyot nőtt Donald Trump volt amerikai elnöknél – írja a Politico.

A brit kormányfő a közelmúltban bejelentette több kulcsfontosságú brit zöld politika jelentős visszavágását, köztük az elektromos járművekre való átállás megkönnyítését. Az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését eredetileg 2030-tól tiltották volna, ezt a dátumot pedig kitolták 2035-re. Rishi Sunak azt is megígérte, hogy végül több idő lesz a hőszivattyúkra való átállásra.

Mindig is tudtam, hogy Sunak okos, nem fogja tönkretenni és csődbe vinni a nemzetét a kamu klímaokoskodók miatt, akiknek fogalmuk sincs semmiről

– írta közösségi oldalán Donald Trump.

 

Trump elnöksége idején halmozta a klímavédelemre fittyet hányó intézkedéseket. Ide sorolható többek között:

  • a metánkibocsátásra vonatkozó korlátozások lazítása;
  • mindössze egyetlen aláírásával eltörölte elődje, Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit, valamint;
  • kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

Rishi Sunak a múlt héten – a klímaügyi hátraarc bejelentésekor – azzal érvelt, hogy az addig aktuális klímapolitika folytatása azzal a kockázattal járt volna, hogy elveszítik a brit nép támogatását. Az ellenállás hatására pedig hosszabb távon sem érte volna el a klímavédelmi célokat az Egyesült Királyság. Rishi Sunak kitart amellett, hogy a nettó zéró kibocsátási szintet el kell érni 2050-re.

A brit kormányfőnek abban egyébként igaza van, hogy egyre csökken a támogatottsága. Rishi Sunak bizakodik abban, hogy a jövőre esedékes választási kampány során maguk mellé tudják állítani a szavazókat. Maguk a választópolgárok és számos konzervatív párttársa azonban hurráoptimizmusnak látja a reményeit. Egy volt miniszter szerint

Rishi Sunak korábbi energiái kellenének a fordításhoz, a miniszterelnök azonban inkább „félénk és csüggedt” benyomást kelt összességében.