Észak-Korea szerint Travis King amerikai katona azért szökött át hozzájuk, mert az amerikai hadseregben „embertelen bántalmazás és faji megkülönböztetést” tapasztalt. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy szerintük King szándékosan lépte át a határt, és mostanáig elutasították, hogy hadifogolynak minősítsék.

Az észak-koreai nyomozók szerint King szándékosan és illegálisan lépett át, azzal a szándékkal, hogy náluk, vagy egy harmadik országban maradjon – írta a KCNA állami hírügynökség közlése alapján a Reuters.

Augusztusban, King nagybátyja, Myron Gates azt mondta az ABC Newsnak, hogy unokaöccse, aki fekete, rasszizmussal szembesült katonai bevetése alatt. Amerikai tisztviselők szerint az északi állam nem adott érdemi választ a Kinggel kapcsolatos kérdéseikre. A Pentagon közölte, hogy továbbra is azon dolgozik, hogy a katona biztonságosan visszatérhessen.

Travis King édesanyja aggódik fia biztonsága miatt, és arra kérte Észak-Koreát, hogy bánjon vele emberségesen – mondta családjának szóvivője.

Az Egyesült Nemzetek Parancsnokságának (UNC) szóvivője, amely felügyeli azt a határ menti falut, ahol King átkelt, azt mondta, még mindig nem világos, hogy King hová akar menni.

Tae Yong-ho, egykori észak-koreai diplomata szerint az állami média Kingről illegális betolakodóként beszél, nem önkéntes disszidálóról, valamint a harmadik ország említése arra utalhat, hogy Észak-Korea esetleg nem hajlandó sokáig magánál tartani. Ez felveti annak lehetőségét, hogy Észak-Korea elküldje őt egy harmadik országba, ahol az amerikai tisztviselők felvehetik és hazavihetik – fogalmazott.

Átszaladt Észak-Koreába

Egy amerikai katona, Travis King átszaladt pár napja Észak-Koreába. A Reuters szerint King indítékai továbbra is tisztázatlanok, katonai fegyelmi eljárás fenyegette, és valószínűleg emiatt léphette át a szándékosan a koreai határt. Bővebben >>>

King 2021 januárjában csatlakozott az amerikai hadsereghez, a Koreai Rotational Force lovassági felderítője lett, amely része az Egyesült Államok Dél-Korea iránti biztonsági kötelezettségvállalásának. Ám kiküldetését jogi problémák kísérték.

A bírósági dokumentumok szerint Dél-Koreában két ügyben bántalmazással vádolták, és végül bűnösnek vallotta magát abban, hogy megrongált egy rendőrautót egy koreaiak elleni szóbeli erőszak során. Újabb fegyelmi intézkedésekkel kellett szembenéznie, amikor az amerikai katonaság a repülőtérre szállította, hogy visszatérjen otthoni egységéhez az Egyesült Államokba. Ekkor elhagyta a repülőteret, és átfutott a határmenti körzeten annak ellenére, hogy a dél-koreai és amerikai őrök megpróbálták megállítani.

Hármasban: katonai együttműködésről tárgyalnak Észak-Koreában

Szergej Sojgu védelmi miniszter vezetésével megérkezett az orosz delegáció Észak-Koreába, amelyhez szerdán egy kínai küldöttség is csatlakozik. Bővebben >>>