A dél-koreai kormánypárt vezető politikusai felajánlották lemondásukat, hogy vállalják a felelősséget a szerdai országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos vereségért.

Az eredmény súlyosan meggyengítette az ország konzervatív elnökét, Jun Szogjolt.

A Yonhap, dél-koreai hírügynökség szerint csütörtökön beadta a lemondását az ország miniszterelnöke, Han Dokszu, miután egyértelművé vált a Népi Erő Párt (PPP) meggyengülése. Ugyanígy távozik a pártvezető is.

A Magyarországon jelentős befektetőnek számító - főleg akkumulátorgyárairól ismert - ázsiai ország államfője, Jun Szogjol azt mondta, hogy „alázatosan elfogadja” az eredményt, és az államügyek átdolgozását ígérte.

A konzervatívok harmadszor szenvedtek súlyos vereséget a parlamenti választásokon Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságában.

A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, óriási csapást mérve az elnökre és konzervatív pártjára.

A Demokrata Párt (DP) a 254 mandátumból 161-et, míg a PPP 90-et szerzett. Az arányos képviselői helyekkel együtt a DP és szatellitpártja 175, a PPP és szatellitpártja pedig 108 mandátumot tarthat meg.

Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a 300 mandátum kétharmadát, ez a forgatókönyv lehetővé tette volna az elnöki vétók és az alkotmánymódosítások megakadályozását - írja a Telex.hu.

Az ellenzék választási sikere azt jelenti, hogy az elnök a 2027-ig tartó mandátuma alatt „béna kacsa” lesz: nagyrészt cselekvésképtelenné válik belföldön.

A választási részvételi arány 32 éve a legmagasabb, 67 százalékos volt.