Az orosz hatóságok a Brjanszki régióban megállítottak egy autót, amelyet a Crocus City Hall koncerttermében történt terrortámadás miatt kerestek – közölte Meduza portál, hozzátéve, hogy a hírt hivatalos források még nem erősítették meg.

A lap szerint az autót a feltételezett bűnözőkkel egy Teplij nevű falu közelében állították meg, mindössze néhány kilométerre a belarusz és ukrajnai határtól. A hírek szerint az autóban hatan ültek, közülük két tádzsik állampolgárt őrizetbe vettek, a többieknek viszont sikerült elmenekülniük. A hatóságok arról számoltak be, hogy az autó a biztonsági erők kérésére sem állt meg, így tüzet nyitottak rá. A lövöldözés során az autó felborult. 

Korábban azt lehetett tudni, hogy a hatóságok egy fehér Renault-t köröznek, amiben a terrortámadás gyanúsítottjai elmenekülhettek, de közben kiderült, hogy egy szürke Renault-t is keresnek.

Az X-platformon fotókat is közöltek azokról az emberekről, akik állítólag a Brjanszki régióban megállított autóban utaztak.

Azóta az interneten megjelentek az újabb felvételek a szétlőtt Renault-ról és a Crocus City Hall terrortámadás letartóztatott gyanúsítottjáról. Ezeket a Telegram 112-es csatorna tette közzé.

„A letartóztatás során egyikük, a 19 éves dusanbei születésű Muhammadszobir Fajzov  megsebesült. Kórházba szállították műtétre” – írja a gazeta.ru. Valószínűleg ő szerepelhet a közösségi médiában nyilvánosságra hozott fényképen. A terrorcselekményt az Iszlám Állam korábban magára vállalta, ám az még nem erősítették meg, hogy a támadók valóban a terrorszervezet katonái lehettek. 

Az Iszlám Állam tádzsikisztáni jelenléte egyáltalán nem ismeretlen.

2022 novemberében éppen az egyik zsoldosát tartóztatták le Budapesten.

Záhonynál próbált bejutni Magyarországra, szintén Ukrajna felől. A bíróság akkor elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatását, vele szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt Tádzsikisztán bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot.

A férfi 2016 áprilisában apjával együtt ment Isztambulba, majd törvénytelenül átlépve a Törökország és Szíria közti határt, Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorista szervezethez. Itt az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt, emiatt Tádzsikisztánban legfeljebb 12 év szabadságvesztésre büntethetik.

A férfi nem járult hozzá a kiadatásához.

Elfogták a moszkvai terroristákat, kiderült, mivel lőtték válogatás nélkül az embereket

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tettek jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. >>>