Lengyelország letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy segédkezett egy orosz összeesküvésben, amelynek célja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolása volt – közölte csütörtökön az ügyészség.

A Pawel K-ként azonosított lengyel állampolgárt a közlemény szerint azzal vádolták meg, hogy kijelentette, kész segíteni az orosz katonai hírszerzésnek abban, hogy információkat gyűjtsön a Rzeszow-Jasionka repülőtér biztonságáról, amely az Ukrajnába és Ukrajnából utazó hivatalos személyek fő megállóhelye – írja a Bloomberg.

A gyanúsítottat nyolc éves szabadságvesztés fenyegeti, ha a kémkedési törvények alapján elítélik.

A nyomozás a lengyel és az ukrán hatóságok szoros együttműködésében zajlott, az ügy legfontosabb bizonyítékait az ukrán féltől szerezték be. A német hatóságok csütörtökön közölték, hogy letartóztattak két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszországnak kémkedtek és szabotázsakciókat tervező terrorcsoport tagjaivá váltak, az ügyet a belügyminiszter különösen súlyosnak nevezte.

Volodimir Zelenszkij gyakran használja a Rzeszow-Jasionka repülőteret nemzetközi útjain, mivel több mint két évvel Oroszország teljes körű inváziója után igyekszik támogatást gyűjteni országa számára. A Medyka ukrán határátkelőtől 100 km-re található repülőtér az Ukrajnának szánt nyugati katonai segélyek fő csomópontjaként is szolgál. Az ukrán elnök tavaly novemberben a Sun című napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy hírszerző szolgálatai legalább öt-hat, a megölésére irányuló tervet hiúsítottak már meg.