A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) több ezer olyan esetet vizsgált, amelyekben ukrán útlevéllel rendelkező személyek jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban – értesült a német Spiegel. A vizsgálat alapját a tartományi bevándorlási hivatalok jelentései képezik. Ezekből az derül ki, hogy nemrég kiállított ukrán útlevéllel rendelkező, csak magyarul beszélő, esetlegesen kettős állampolgárságú emberek jelentkeztek náluk ukrán menekültként, származásuk így kérdéseket vetett fel.

Az rtl.hu kérdésére a Bamf szóvivője, Christoph Sander megerősítette: az ukrán-magyar kötődésű, ideiglenes védelmet kérelmező személyek állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására eljárás indult. Ennek keretében idén február 19-éig a tartományokból összesen 5 609 gyanús esetet jelentettek.

Az ukránok a háború miatt ideiglenes védelemben és juttatásokban részesülnek: nem kell menedékjogi procedúrákon keresztülmenniük, és jogosultak a német szociális törvények szerinti állampolgári támogatásra, az úgynevezett Bürgergeldre, amelyet alacsony jövedelműek kaphatnak meg. Ennek összege tavaly egy egyedülálló esetében 502 euró, azaz nagyjából 198 ezer forint volt.

Uniós állampolgároknak nem jár támogatás

„Az ideiglenes védelmet kérelmezők állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására irányuló külön eljárást jelenleg csak ukrán-magyar kötődésű személyek esetében folytatnak” – írta az rtl.hu kérdésére Christoph Sander. A Bamf koordinálja az állampolgársági ellenőrzéseket, ehhez kapcsolatot tartanak az ukrán és a magyar hatóságokkal. Szóvivőjük szerint 1258 ember esetében igazolták az ukrán állampolgárságot, 208 emberről pedig kiderült, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik.

Ez azért lényeges, mert ha valaki magyar állampolgársággal is rendelkezik, az ideiglenes védelem alapján nem kaphat tartózkodási engedélyt, mivel az uniós állampolgárokra ez a könnyítés nem vonatkozik.

Az ellenőrzések eredményeit továbbítják a tartományi hatóságoknak, ők döntenek majd arról, hogyan kezelik ezeket az eseteket, és egyáltalán lesznek-e következmények a tartózkodási engedélyek szempontjából.

A baden-württembergi hatóságok korábban kiderítették, hogy az érintettek közül sokan a kárpátaljai Beregszászon szerezték útlevelüket. A német Merkur idézte a Schwäbische Zeitung értesüléseit, amelyek megerősítik, hogy Baden-Württembergben többnyire Kárpátaljáról származó magyarokról és románokról derült ki, hogy kettős állampolgárok, ukránul pedig nem beszélnek.