Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt (15,3 milliárd forintot) kér arra, hogy idén támogathassa az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A pénz túlnyomó részét a világszervezet költségvetéséből várják.

Az UNHCR az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Menekültügyi reagálási terv 2024 - Magyarország fejezetről tartott budapesti tanácskozásról beszámolva azt írta: a háború 2022. februári kitörése óta ukrajnai menekültek tízezrei találtak biztonságra Magyarországon, közülük több mint 41 ezren folyamodtak eddig menedékes státuszért.

  • Tavaly a partnerszervezetek több mint 97 500 menekültnek nyújtottak segítséget Magyarországon;
  • több mint 9300 kiszolgáltatott helyzetben lévő család kapott készpénztámogatást;
  • miközben mintegy 60 ezren jutottak élelmiszersegélyhez;
  • több mint 65 600 menekült vehetett át nem élelmiszerjellegű segélyt, például higiéniai csomagot, ruhaneműt, takarókat és konyhai eszközöket;
  • csaknem 50 ezer ukrajnai menekült kapott tájékoztatást a menekültek jogairól és az általuk elérhető szolgáltatásokról;
  • több mint 7800-an vettek részt szakmai képzésen;
  • és hozzávetőleg 1900 menekültnek sikerült közép-, illetve hosszú távra szóló lakhatást biztosítani.
  • Több mint 5600 ember kapott ahhoz segítséget, hogy a helyi egészségügyi rendszerben hozzájusson a számára szükséges ellátáshoz,
  • egyidejűleg pedig több mint 12 ezren vettek részt pszichoterápiás megbeszélésen - ismertették.

Ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások továbbra is elérhetőek maradjanak és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők biztonságban és az emberi méltóságukat megőrizve élhessenek, létfontosságú, hogy fennmaradjon a jelenlegi nemzetközi szolidaritás. Az UNHCR és 30 partnerszervezete 42,2 millió dollárt kér arra, hogy idén támogathassák az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekülteket. A szervezetek ebben az évben 85 ezer, Magyarországon élő menekült támogatására készülnek.

A kért összeg lehetővé teszi a partnerszervezeteknek, hogy továbbra is biztosítsák az alapvető szolgáltatásokat és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő menekültek célzott támogatását.

A közleményben idézték Pál Norbertet, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülőkért felelős kormánybiztost, aki arról beszélt: habár azt szeretnék, ha a harcok a lehető leghamarabb véget érnének, a háború elhúzódása miatt az azonnali segítségnyújtás mellett

hangsúlyt kellett fektetni a menedékesek középtávú itt-tartózkodási feltételeinek megteremtésére is, hogy hazájukhoz közel élhessenek ideiglenesen.

A kormánybiztos szerint ez magában foglalja a hosszabb távú elszállásolást, valamint azt, hogy a menedékesek hozzáférhessenek az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a munkaerőpiachoz.