Habár a rendőrség előző nap betiltotta a terrorista csoportnak minősített Palesztina Felszabadítási Népi Front (PFLP) Samidoun nevű hálózata által szerdára meghirdetett tüntetést Berlinben, délután több tucatnyian gyűltek össze a német főváros több pontján, hogy kifejezzék Izrael iránti gyűlöletüket. A tömeg estére jelentősebb lett, az illegális gyülekezés során számos incidens történt a nagy erőkkel felvonult rendőrség és a radikalizálódott bevándorlók között. A nemzetközi sajtó is készenlétbe helyezte magát.

Az igazoltatásokra felforrósodott a hangulat

Szerdán egész nap fokozott rendőri jelenlét volt a túlnyomórészt arabok, szíriaiak, palesztinok lakta berlini negyedben, Neukölln-ben, ahol folyamatosan igazoltatták az embereket, hogy érvényt szerezzenek a kedden elrendelt gyülekezési tilalomnak, illetve eltávolíttassák a palesztinai jelképeket. A rendőrök és a járókelők között már napközben is előfordultak zűrzavaros jelenetek, főként amiatt, mert az igazoltatott személyek antiszemita kijelentéseket tettek.

A hangulat viszont estére felforrósodott a Hermannplatzon, ahol a tüntetők Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak a tömegben, és palesztinai zászlókat lengettek, énekelve a „Szabad Palesztina” című dalt – számolt be szerda este a Berliner Zeitung. 

Az esemény során többeket letartóztattak a rohamrendőrök, egyiküket azért, mert azt kiabálta:

Minden zsidót megölünk!

Egy másik tüntető őrjöngve azt ordítozta a németeknek, hogy

megint a történelem rossz oldalán álltok.

Majd a lap tudósítása szerint úgy folytatta:

Palesztina nemzeti felszabadító harcot vív. Egy hatalmas, amerikai repülőgép-hordozó jelenleg a Földközi-tengeren tartózkodik Gázával szemben. Hová menjenek az emberek? Kinek van választási lehetősége? Se étel, se ital. Semmi! Nincs kaja. Hová menjenek az emberek? És akkor fordítsuk el a másik arcunkat? Nem! Megöljük azokat, akik meg fognak ölni minket

– kiabálta a palesztin férfi.

Hamász: üvöltő tömegként lépjenek fel!

A Hamász terrorcsoport tömeggyűlésekre szólította fel a diaszpórában élő fiatal palesztinokat, valamint „arab és iszlám nemzetük szabad népét szerte a világon”, hogy támogassák az Izrael elleni harcokat, és fejezzék ki szolidaritásukat a terrorcsoporttal. „Keljenek fel, menjenek ki üvöltő tömegben, és csapjanak össze” – írja a The Times of Israel. A lap az X-en közölte azt is, hogy az Al Jazeera felvételeket sugároz arról, hogy egy nőt és két gyermekét szabadon engedtek a Hamász fogságából. A videó láthatóan szombaton készült, a militáns terrorszervezet támadásának csúcspontján, nem pedig egy új videó – hangsúlyozták. A felvételen egy kék és rózsaszín kabátos nő egy gyerek felé sétál, akivel összeölelkeznek, miközben a fegyveresek távolodnak tőlük. Egy bemondó szerint a videó célja az, hogy ellensúlyozza azokat az állításokat, amelyek szerint a terrorista csoport nőket és gyerekeket tart fogva.
Muzulmán prédikátor Neuköllnben 2023. október 11-én
Muzulmán prédikátor Neuköllnben 2023. október 11-én
Kép: AFP / John MACDOUGALL

Veszélyes a közbiztonságra

Mint megírtuk, kedden a berlini rendőrség bejelentette, hogy a gyülekezési hatóságok azért tiltották be a Brandenburgi kapu elé meghirdetett, Palesztinával szolidaritást vállaló megmozdulást egy ellentüntetéssel együtt, mert azok végrehajtása „veszélyt jelent a közbiztonságra és a közrendre”. Az Izrael-ellenes tüntetésre az interneten napok óta nagyszabású mozgósítás zajlott, a szervezők legalább 250 embert vártak.

Antiszemita tüntetések veszélyeztethetik a berlini közrendet

Bekeményítettek a német hatóságok: az utolsó pillanatban betiltották a Samiduon szélsőséges hálózat által szerdára meghirdetett, Izrael-ellenes tüntetést Berlinben, amelyre hatalmas mozgósítás zajlik az interneten. Bővebben >>>

Miután múlt szombaton a radikális iszlamista Hamász összehangolt támadást intézett Izrael ellen, Németország szerte (Münchenben, Stuttgartban, Duisburgban, Berlinben), illetve több európai nagyvárosban megszaporodtak az antiszemita megmozdulások, ahol a terrorpártiak ujjongva üdvözlik a zsidó emberek lemészárlását.

A közhangulat egyre feszültebb Berlinben, ahol szombat óta Izraelt gyalázó megnyilvánulások, zaklatások és a németekből ellenérzést kiváltó akciók borzolják a lakosság kedélyeit.

Zsidógyűlölettől hangos Németország: egyes beszámolók szerint megütik és leköpik az izraelieket

A megerősített rendőri jelenlét ellenére az antiszemita bevándorlók leköpik, orron vágják, obszcén kijelentésekkel zaklatják az izraelieket Berlinben, ahol hétfőn egy középiskolában palesztin diák rúgta fel az egyik németajkú tanárát. Németországban forronganak az indulatok a Hamász példátlanul kegyetlen, hétvégi terrorakciója óta. Bővebben >>>

Ausztriában is félnek a zsidógyűlölettől

Szerdán Bécsben, a Ballhausplatzon mintegy kétezer fős felvonulást tartottak a hétvégén meggyilkolt áldozatok emlékére, ahol azonban biztonsági okokból nem engedték meg a résztvevőknek, hogy Izrael zászlókat lengessenek. Az osztrák zsidó közösség attól tart, hogy Bécs belvárosában támadások érhetik őket, ha nyíltan szolidaritásukat fejezik ki Izraellel – számolt be az Exxpress.at. Főként, hogy a tegnapi eseménytől mintegy 850 méterre – a rendőrség tiltása ellenére – a palesztinok támogatóinak több száz fős demonstrációját tartották meg a főváros közepén, ahol ugyancsak zavargások törtek ki. Az aktivisták hangos „Allahu akbar” kiáltozásokkal dacoltak a tüntetés tilalmával, a rendőri igazoltatások során kiderült, hogy 120 embernek volt iszlamista és/vagy szélsőséges háttere – írta a Kronen Zeitung. A terrorpárti tüntetésre hívó csoport a plakátjain azt hangsúlyozta, hogy Izrael államot ki kell írtani. Közben az osztrák Külügyminisztérium megerősítette, hogy holtan találták a három eltűnt osztrák-izraeli kettős állampolgár egyikét a Hamász szombati terrorakciója után.
Rohamrendőrök egy palesztin-barát tüntetőt visznek el 2023. október 11-én Berlinben
Rohamrendőrök egy palesztin-barát tüntetőt visznek el 2023. október 11-én Berlinben
Kép: AFP / John MACDOUGALL

Az iszlamisták egy berlini iskolánál is hőbörögtek

A Berliner Zeitung egy másik, szerda esti tudósítása szerint már délelőtt összetűzés volt a Sonnenallee-n lévő Ernst-Abbe-Gymnasium előtt, ahol bevándorlók vonultak fel engedély nélküli tüntetésre, hogy tiltakozzanak a kerületben elharapózott iskolai erőszak ellen.

Előzménye, hogy hétfőn egy Palesztina-zászlót lengető diák és muszlim társai, valamint egy németajkú tanár között fizikai erőszak történt, miután az egyik fiatal felrúgta a nevelőt, amiért az le akarta állítani a politikai hangulatkeltést az iskolaudvaron. Az atrocitásról videófelvételek terjedtek el az iszlám gyerekek szülei körében, akik felháborodtak a pedagógus fellépése miatt.  

A felbőszült szülők által szervezett, jogosulatlan megmozdulásra körülbelül fél tucat rendőrautó vonult ki szerdán a gimnáziumhoz, ahol a rendőrök körbevették a bejáratot, és igyekeztek megakadályozni a feszültség eszkalálódását.  

A helyi rendőrség szóvivője a napilapnak kifejtette, hogy a rendezvényt nem hagyták jóvá, mert attól tartottak, hogy azt a Hamász szimpatizánsai fórumként használhatják. A mintegy negyven tüntető között gyerekek is csatlakoztak a hőzöngő szülőkhöz, a megjelenteket körbe zárták a rendőrök, és azokat elvezették, akik Izrael-ellenes szórólapokat terjesztettek. 

Kate és William megdöbbentek

A brit trónörökös, Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegnő is elítélte az Izrael elleni véres támadásokat. Mindkettőjüket mélyen megdöbbentették az elmúlt napok pusztító eseményei – jelentette be szerda este a londoni Kensington-palota. Mint fogalmaznak, a Hamász terrortámadása szörnyű, és amíg Izrael él az önvédelemhez való jogával, minden izraeli és palesztin továbbra is gyászt, félelmet és haragot fog átélni. A közleményük emlékeztet arra is, hogy William 2018-ban járt a régióban és azok az emberek, akikkel akkoriban találkozott, túlnyomórészt közös reményt vallottak egy szebb jövőről.

Rettegnek a tanárok, de vissza kell fogni magukat

A berlini középiskolában a mindennapi életet hétfő óta nagymértékben megzavarja a palesztin diák ellen fellépő tanár fizikai bántalmazása, a pedagógusok félnek az újabb incidensektől, de a többségük beszélni sem mer a sajtónak a kialakult helyzetről. Egyes diákok válságtalálkozókról számoltak be, míg egy név nélkül nyilatkozó tanár az iskola épületében uralkodó légkörről azt mondta: „Igyekszünk folytatni a tanítást, de jelenleg nagyon nehéz.”

Az eset után a „Kreuzberg-kezdeményezés az Antiszemitizmus Ellen Berlinben” Egyesület szakértői digitális rendezvényeket szerveznek a tanárok számára, ahol a konfliktusokkal sújtott helyzetekben alkalmazható cselekvési javaslatokkal látják el őket.

Álláspontjuk szerint, amikor a mindennapi iskolai életben politikai frontok ütköznek, pedagógiai érzékenységre van szükség. Az egyesület elnöke, Dervis Hizarci szerint a tanároknak vissza kell fogniuk az érzéseiket és fenntartások nélkül kell kommunikálniuk a tanulókkal ilyen helyzetekben. Az egyesület kritizálta azt a városi kezdeményezést, miszerint újra biztonsági őröket küldenek az iskolákhoz a rend fenntartása érdekében, szerintük sokkal értelmesebb lenne a szociális munkát erősíteni.

Berlin antiszemitizmussal foglalkozó kapcsolattartója, Samuel Salzborn politológus szerint elrettentő az a tény, hogy Izrael-ellenes incidensek történnek az iskolaudvarokon, tekintettel a Hamász „undorító terrorjára.” Azt szorgalmazza, hogy az antiszemitizmusról az iskolában ne csak a történelemórákon, hanem más tantárgyakban is szó essen, például a földrajzórán, az erkölcstanon vagy a politikai nevelésben.