A magyar hadiipar további fejlesztése szempontjából lényeges területen, páncélozott terepjáró harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot kedden a Honvédelmi Minisztériumban a Nurol Makina török hadiipari vállalat és annak magyar leányvállalata, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. és a Rába Autóipari Holding Nyrt. képviselői.

Szárnyalt a Rába

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 399,76 pontos, 0,71 százalékos csökkenéssel, 56 035,15 ponton zárt kedden. Bővebben --->

A megállapodásban szereplő Gidrán harcjárműből eddig összesen ötven darabot rendelt a Magyar Honvédség, de a korábbi hírek szerint további több száz kerülhet belőle a csapatokhoz. Ezeknek a harcjárműveknek a gyártása folyhat majd Győrben, ahol kétszáz új munkahelyet teremt a török–magyar hadiipari együttműködés, valamint széles körű beszállítói hálózatot is bevonnak a gyártásba.

A Gidrán harcjármű végszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad.

Az összkerékhajtású harcjárművek gyártásával a több mint másfél évszázados ipari múltú Győr és a Rába vállalat újra felkerült a magyar hadiipar térképére, amelyen egyre szaporodnak a korszerű üzemek, kutató és fejlesztő központok.

Megérkezett Magyarországra az első, darabonként nyolcmilliárd forintos harckocsi

A haditechnikára szakosodott lhsn.hu olvasója fotózta le a különleges szállítmányt kedd reggel Mosonmagyaróvárnál. Ezekből a páncélosokból összesen 44-et rendelt a kormány. Beszerzési költségük a felszereltségtől függően 15-20 millió euróra (5,7 - 7,6 milliárd forintra) tehető harckocsinként.Bővebben --->

Az elmúlt hat évben Európa egyik legambiciózusabb fegyvergyártási programja nőtt ki szinte a semmiből Magyarországon – állapította meg a magyar hadiipar újjászületéséről írt cikkében a Magyar Nemzet.

  • Zalaegerszegen augusztusban átadták a Rheinmetall Hungary Zrt. üzemét, ahol elsődlegesen a magyar katonai erőknek lánctalpas járművek, elsősorban a Lynx (Hiúz) páncélozott harcjárművek fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. Az eddigi információk szerint itt fogják majd fejleszteni és és később gyártani a KF51 Panther néven ismert új generációs harckocsit is. 
  • Szeptemberben tartották meg a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségét, a négyszáz hektáros területen közepes és nagy kaliberű lőszerek, robbanóanyagok gyártása fog folyni. A magyar állam a Rheinmetall AG-val közösen a több mint háromszázmilliárd forint értékű várpalotai projekttel ezer-ezerkétszáz új munkahelyet létesít, létrehozva Európa egyik legnagyobb lőszergyárát. A tervek szerint a védelmi ipari parkban kap helyet a 2019-ben a magyar állam által megvásárolt, és a tervek szerint 2024-ben Ausztriából áttelepülő Hirtenberger aknavetőgyár is.
  • Gyulán épített helikpoteralkatrész-gyárat az Airbus. Az új létesítmény az Airbus és a magyar állam közös vállalkozásában működik, az ott gyártott precíziós alkatrészek, fődarabok az összes Airbus katonai és polgári helikopterben megtalálhatók.
  • A magyar katonák kézifegyverei is hazai, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi üzeméből származnak. A gyárban licenszben készülnek a cseh CZ, illetve a legendás amerikai, mára cseh tulajdonba került Colt CZ pisztolyai, géppisztolyai és gépkarabélyai. Szintén itt fogják gyártani a Dynamit Nobel Defence (DND) és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. között szerződés értelmében a a német–izraeli DND vállalat termékeit, köztük a honvédségnek RGW 110-es páncéltörő fegyvereket.
  • A három éve született szerződés 11 darab ELM–2084 radar beszerzésére a Magyar Honvédségnek. Az izraeli fejlesztésű eszközök egy része Nyírteleken lesz összeszerelve és a későbbiekben karbantartva.

Háborús nagybevásárlásra készül a magyar haderő: mutatjuk a terveket 2031-ig

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint korszakváltás történik a magyar haderőben és beszámolt az újabb fegyverbeszerzésekről, amihez 2031-ig készültek el a tervek. Július 24-e mérföldkőnek számít a beszerzésekben, mert megérkeztek a honvédség új hadihelikopterei.Bővebben --->