Az EU vezetői csütörtökön megállapodtak az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatásról, és még a magyar miniszterelnök is nevét adta a megállapodáshoz. Giorgia Meloni olasz kormányfő hónapok óta tartó „bűbájos offenzívája” és „a franciák vendégszeretete” kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor beleegyezzen a fajsúlyos döntésbe – írja a Politico.

Giorgia Meloni a régóta fennálló kapcsolatuknak köszönhetően vezette a beszélgetéseket Orbánnal – jegyezte meg két olyan ország diplomatája, akik nem osztják Meloni nézeteit. „Az olasz miniszterelnök megpróbált híd lenni, és az a benyomásunk, hogy ez ezúttal sikerült” – mondta az egyik diplomata.

Orbán Viktor végül egy reggeli során rázott kezet Ursula von der Leyen bizottsági vezetővel, Olaf Scholzcal, Emmanuel Macronnal és Melonival. A döntés kulcsfontosságú volt az uniós vezetők számára, akik demonstrálni akarták, hogy támogatják Ukrajnát, ugyanakkor megmutatták, hogy képesek kordában tartani a magyar „lázadást”. Orbán Viktor ugyanis többször azzal fenyegetőzött, hogy taktikai vétót emel számos európai kérdésben, hogy pénzt csikarhasson ki az EU-tól.

Az uniós vezetők akkor jelentették be a jelentős áttörést, amikor az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtandó segélye hónapok óta függőben van a kongresszusban, és amikor Ukrajnának szüksége volt a létfontosságú pénzinjekcióra a stagnáló honvédő háborújában.

Ez fontos jelzés az Egyesült Államoknak is – mutatott rá Ulf Kristersson svéd miniszterelnök miután megállapodtak. A csütörtöki találkozón a vezetők hangsúlyozták, hogy bár egy Magyarország nélküli megállapodás is lehetséges, az az európai egység hiányát jelezné Moszkva felé.

Ma csak egy show van a városban, és az a 27-eké!

– mondta Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtök reggel, mielőtt bejelentették volna az egyezséget.

Éjszakába nyúlóan dolgoztak a kompromisszumért

Szerdán este pedig a delegációk késő éjszakáig dolgoztak, hogy áttörést érjenek el Orbánnál. Ezen a héten Meloni telefonon beszélt a magyar vezetővel, majd a brüsszeli előkelő Hotel Amigóban találkozott vele egy egyórás beszélgetés során, és csütörtök reggel, volt még egy egyeztetésük.

Szerda este Emmanuel Macron francia elnök is találkozott Orbánnal, miután hetek óta a vele való kapcsolatépítésre összpontosított. A hónap elején az Elysée-ben tartott ebéd során próbálta megnyerni a magyar vezetőt. Azon az ebéden Macron arra kérte a magyar kormányfőt, hogy ossza meg elképzeléseit arról, hogyan lehetne jobban integrálni a keleti uniós országokat.

Macron kulcsszerepet játszott ezekben a tárgyalásokban. Soha nem akart Orbánnal konfrontálódni, hanem inkább »a fedélzetre« akarta őt felhozni. Ez a megközelítés mára kifizetődő lett

– tette hozzá a francia elnökhöz közelálló személy.

Megtették hatásukat a bájos offenzívák

Ezek a „bájos offenzívák” lehetővé tették, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonnal a régóta várt megállapodás bejelentésével kezdje a csúcstalálkozót. Michel gyorsan ismertette a megállapodás részleteit Orbánnal, amelyet egyetlen vezető sem kifogásolt, beleértve a Magyarországnak tett kisebb engedményeket.

„A segélycsomagról szóló éves megbeszélés és szükség esetén a két év múlva esedékes felülvizsgálat lehetővé tenné Orbán számára, hogy megőrizze hitelét Magyarországon” – mondta egy uniós diplomata.

Magyarország gyorsan úgy állította be az eredményt, hogy az Budapest számára egyértelmű győzelem. Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs azt állította, hogy kormánya azt kapta a csúcstalálkozón, amit akart.

Az első év végén újra kell tárgyalni az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, a második év végén pedig a következő időszak uniós költségvetésének keretében újra kell gondolni az egész kérdést

– írta Orbán Balázs az X-en.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kihangsúlyozta, hogy Orbán Viktor nem kapott további engedményeket, ahogy Scholz is ezt tette a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. A német kancellár különösen ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarország ne kapjon könnyítéseket a jogállamisággal kapcsolatban.

„Mindenkinek számítania kell arra, hogy betartjuk a saját szabályainkat, különösen akkor, amikor másoktól is megköveteljük azt, különösen a jogállamiság tekintetében” – mondta Scholz.

Magyarországnak szüksége van Európára

Még ennél is fontosabb lehetett, hogy a szövegbe egy olyan mondatot csempésztek be, amely garanciát nyújtana arra, hogy a magyarországi jogállamiság értékelésének módja az Európai Bizottság által tisztességes és objektív módon történjék. Ezzel azt a mélységes bizalmatlanságot akarták helyreállítani, amelyet az Orbán-kormány a Magyarországnak szánt pénzek folyósításával kapcsolatban táplál a Bizottsággal szemben, fogalmaz cikkében a lap. 

Diplomaták és tisztviselők szerint Orbánnak egyszerűen engednie kellett, hogy elkerüljön egy nagyobb politikai válságot. A csütörtöki bejelentés előtt pedig a vezetők nem szégyellték megmutatni Magyarországnak, hogy ki a főnök. „Magyarországnak szüksége van Európára. Neki is meg kellene vizsgálnia, hogy mi a haszna annak, hogy Magyarország Európában van” – összegzett Kaja Kallas észt miniszterelnök a találkozón.