Lengyel gazdálkodók ezrei tüntettek szerdán Varsóban, a tiltakozók a miniszterelnöki hivatal előtt gumiabroncsokat égettek, petárdákat dobáltak és összecsaptak a rendőrökkel is, miközben követelték az olcsó ukrán import és a megélhetésüket veszélyeztető környezetvédelmi előírások bevezetésének leállítását.

A tüntetők egy része koporsókat vitt magával, amelyen a következő felirat állt:

Parasztgazda, 20 évet élt, megölte a Green Deal

 

A Reuters beszámolója szerint a gazdák az ország más részein utakat zártak le, a tiltakozásukat pedig ezúttal Lengyelország legnagyobb szakszervezete, az NSZZ Solidarnosc, valamint vadászok és erdészeti munkások is támogatták.

„Itt vannak a bányászok, acélmunkások, az autóipar, az élelmiszeripar és sok más iparág is. A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, mert van egy közös követelésünk: le a zöld megállapodással, le a zöld méreggel” – mondta a szakszervezet vezetője, Piotr Duda Donald Tusk irodája előtt.

A lengyel miniszterelnök szombatra tárgyalásra hívta a gazdálkodók vezetőit, aki korábban arról beszélt, hogy a piaci zavarokat nem csak az ukrajnai mezőgazdasági termékek okozták, hanem az Oroszországból és Fehéroroszországból származó termékek is.

Totális blokád alá vették a gazdák az ukrán határt

Tovább fokozódik a helyzet a lengyel-ukrán határon, a tiltakozó gazdák blokkád alá vettek minden átkelőhelyet és csak a katonai szállítmányokat engedik át. Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy igyekszenek figyelembe venni a lengyel gazdák igényeit és a reményeik szerint nem sokára megoldást találnak a kialakult helyzetre.