Az elmúlt időszakban Németországtól kezdve, Lengyelországon át Romániáig gazdatüntetések bénították meg Európa számtalan városát. Az Európai Unió vezető hatalmának tekintett Berlinben a mezőgazdaságot sújtó válság a rendszerellenes pártok, így a szélsőjobboldali AFD megerősödéséhez vezetett.

Durvul a helyzet, teljes blokád alá kerülhet Németország

Utcára vitték a vidéki gazdák a szövetségi kormánnyal kapcsolatos csalódottságukat Németországban, ahol minden idők legnagyobb tüntetése kezdődött meg hétfőn. Országszerte több ezren tiltakoznak a héten a 2024-re tervezett megszorítások miatt, amely akár a Scholz-kabinet bukásához is vezethet.Ha kíváncsi a részletekre, ITT olvashatja. >>>

A francia agrárszektor nehézségei ellen tiltakozva az ottani gazdák is tiltakozásba kezdtek. A mezőgazdasági dolgozók elégedetlensége a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) egyik fő kampánytéma lehet a júniusi EP választáson és Marine Le Pen pártjának a további erősödéshez vezethet – írja a Politico.

A tiltakozó gazdák eltorlaszoltak egy Toulouse közeli autópályát, Carcassonne városában pedig kitörték az önkormányzat ablakait. 

A tüntetők a traktorok üzemanyagára kivetett adó, a vízhez való nehéz hozzáférés és az ágazat túlszabályozása miatt vonultak utcára.

A zöld átállás nem kívánt költségei

Arnaud Rousseau, a francia mezőgazdasági termelők legnagyobb szakszervezetének (FNSEA) az elnöke az EB gazdaság zöldebbé tételét célul tűző, a gazdák költségeit megemelő programját látja a tiltakozások okának. A januárban beiktatott francia miniszterelnök, Gabriel Attal hétfőn tárgyalt a szakszervezetek képviselőivel. A kormányfő fogadkozott, hogy a gazdák megkapják a méltányos részüket, és megoldását találnak arra, hogy a környezetvédelmi intézkedések ne okozzanak számukra veszteséget. 

Mit kell tudni Franciaország legfiatalabb miniszterelnökéről?

A 34 éves, nyíltan meleg Gabriel Attal még nincs két hete sem miniszterelnöki pozícióban, de már is rátaposna a gázra és határozott intézkedéseket hozna.Ha kíváncsi a részletekre

Ám az érdekképviseletekkel történő megegyezés azonban nem biztos, hogy megoldásához vezet: a szakszervezeti vezetők a 2019-es sárga mellényes tüntetésekre se voltak mérvadó hatással. 

Le Pen pártja az élen


Jordan Bardella, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) listavezetője az unió elhibázott agrárpolitikáját okolja az elégedetlenségért. Az EU szkeptikus pártok sorát gyarapító RN politikusa szerint 

„Macron Európája” a francia mezőgazdaság halálához vezet.

Ezzel szemben Rassemblement National párt a protekcionista gazdaságpolitika híveként követeli a francia állam kilépését a szabadkereskedelmi egyezségekből.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter jelezte, hogy a mostani kirohanása ellenére Bardella az Európai Parlamentbe semmit nem tett a francia mezőgazdaság védelméért. A június EP választáson az agrárszektor válsága lehet az egyik fő kampánytéma, a felmérések szerint a Nemzeti Tömörülés 10 százalékponttal vezeti a pártok versenyét.