Franciaországban a 34 éves Gabriel Attal – aki korábban az oktatási minisztériumot vezette – lett az új miniszterelnök. Attal az ország legnépszerűbb politikusa, kinevezése pedig segítheti Emmanuel Macron elnököt a szélsőjobboldallal szembeni harcban. Alice Antonovich francia újságíró a Meduza felkeresésére összegyűjtötte, hogy mit kell tudni az ország történetének legfiatalabb miniszterelnökéről

A Francia Köztársaság történetének legfiatalabb elnöke kinevezte a történelem legfiatalabb miniszterelnökét. Én ebben csak egy szimbólumot látok – a bátorság és a mozgás szimbólumát

– kezdte első miniszterelnöki beszédét a 34 éves Gabriel Attal. Hozzátette, hogy kinevezése a fiatalokba vetett bizalom jelképe, egy olyan generációé, amely megérdemli, hogy szünet nélkül harcoljunk érte.

Sok elemző „merész döntésnek” nevezte Macron részéről az Attal kinevezését, aki nagy népszerűségnek örvend Franciaországban: most 40 százalék körüli a megítélése, senkinek sincs ennél magasabb. A franciák Attalt elsősorban arról ismerik, hogy kormányszóvivőként dolgozott, valamint oktatási miniszterként betiltotta az iskolákban az abayát – a muszlim nők hagyományos, hosszú ujjú ruháját.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége energikusnak, szimpatikusnak és határozottnak tartja az új miniszterelnököt. A jobboldali A Köztársaságiak párt alelnöke szerint Attalt nem az ötletek vagy a munka, hanem a nézettség miatt nevezték ki.

De ki is az a Gabriel Attal?

Az új posztján adott első interjújában Attalt arról kérdezték, kit hívott fel, amikor először értesült kinevezéséről, mire a miniszterelnök azt válaszolta, hogy ilyen időkben az ember a stabilitás szigetéhez fordul, ami számára a családja.

Gabriel Attal 1989. március 16-án született Párizs egyik közeli külvárosában. Édesapja ügyvéd és filmproducer volt, tunéziai zsidók leszármazottja, édesanyja pedig bevándorló családból származik. Apai nagyanyja Kijevben született, Jurij Meyendorff báró és Natalja Dolgorukova-Krymszkaja hercegnő családjában. Édesanyja kezdeményezésére keresztelték meg Attalt az ortodox rítus szerint a párizsi Szent Alekszandr Nyevszkij templomban, ugyanakkor Attal ateistának vallja magát.

„Apám azt szokta mondani: »Ha nem is vagy zsidó, mindig szolidáris leszel a zsidókkal, mert hozzájuk hasonlóan te is szenvedni fogsz az antiszemitizmustól a vezetékneved miatt«” – mondta a miniszterelnök. A franciaországi zsidó szervezetek máris közölték, hogy Attal kinevezése valóban antiszemita posztok hullámát váltotta ki az X-en.

A miniszterelnök két évig jogot tanult az ország egyik legjobb jogi karán, a Panthéon-Assas Egyetemen, majd 2013-ban a párizsi Institut d'Etudes Politiques politikai kommunikációból szerzett mesterdiplomát.

13 éves kora óta politizál

Barátai szerint Attal azután kezdett érdeklődni a politika iránt, hogy 2002-ben részt vett egy tüntetésen Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikus ellen, aki és Marine Le Pen – Emmanuel Macron fő választási riválisa – apja volt. 2016-ban csatlakozott a Macron által az elnökválasztásra létrehozott „Előre, Köztársaság!” új centrista mozgalomhoz. Alig két évvel később a később Reneszánszra átnevezett mozgalom szóvivője lett, majd 29 évesen ifjúsági oktatási miniszterhelyettessé léptették elő. Amikor 2022 májusában Elizabeth Bourne átvette a kormányt, Attal először gazdasági miniszterhelyettes lett, majd visszatért az oktatási minisztériumba.

2024. január 9-én Gabriel Attal lett a francia történelem legfiatalabb miniszterelnöke.

Ő az első nyíltan meleg férfi ebben a pozícióban. Attal ugyanis korábban kapcsolatban élt Stéphane Séjournéval, a Reneszánsz párt főtitkárával. Miután Attal átvette a kormányt, Séjourné foglalta el a külügyminiszteri széket. 

Mit várnak Attaltól?

Gabriel Attal feladata az lesz, hogy véghez vigye az ország „megújulását”, amelyet Macron elnök szilveszteri televíziós beszédében jelentett be. Attal most kezdi vezetni a minisztereket (akiknek többsége sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint ő), és hangsúlyozza, hogy „cselekvést, cselekvést és újra cselekvést”, valamint „eredményeket, eredményeket és újra eredményeket” vár tőlük. Miniszterelnökként töltött első öt napja alatt öt alkalommal utazott az ország különböző részeibe.

Minisztereim 200 százalékban elkötelezettek, hogy megfeleljenek a franciák elvárásainak

– mondta a miniszterelnök egy interjúban. Hangsúlyozta, hogy a franciák nem fogják megbocsátani nekik a tétlenséget vagy a gyengeséget, ezért akar a gázra taposni és határozott intézkedéseket hozni. Hogy ezek mik lesznek, azt viszont még nem tudni. Attal január 30-án ismerteti kormánya irányvonalát, amikor politikai beszédet mond a parlamentben.